mesures d'estalvi

Les pistes d'esquí produiran energia per superar l'hivern

Saetde està construint una central hidroelèctrica per ampliar la capacitat energètica a Grau Roig juntament amb els panells fotovoltaics instal·lats a l’estació

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les estacions d’esquí estan apostant per les energies renovables per tal de ser autosuficients en un moment de crisi energètica com l’actual. Des de Saetde s’està treballant en la remodelació d’una captació d’aigua i en la construcció d’una nova minicentral hidroelèctrica que ampliarà la capacitat energètica a l’estació de Grau Roig. Grandvalira encara no ha precisat quin percentatge de consum se suplirà amb el projecte però es preveu anunciar-ho al novembre en la presentació de la temporada. Així mateix, a l’estació de Pal Arinsal aquest hivern ja es podrà comptar amb l’energia del parc solar del planell de la Tosa, que produirà fins al 35% de l’energia per fer funcionar les pistes.

La nova instal·lació de Saetde tindrà una potència de generació màxima de 300 kW, que equival a una cinquantena de domicilis, segons calcula l’empresa que està fent els treballs. El salt d’aigua és de 80 metres des de la captació i comptarà amb un sistema que controlarà a temps real el cabal ecològic. D’aquesta manera, el disseny de la instal·lació permetrà turbinar i generar electricitat només quan el cabal sigui superior a l’ecològic. Segons l’empresa, l’edifici de la turbina estarà integrat amb el terreny per no causar impacte visual i la part frontal serà de vidre per tal que es pugui veure la turbina en funcionament. Saetde també vol instal·lar una pantalla que indicarà en temps real tant la producció de la turbina com la dels panells fotovoltaics instal·lats al peu de Grau Roig.

Els projectes amb energies renovables han de permetre a les estacions d’esquí autoproduir-se part del consum energètic per estalviar en un moment delicat com l’actual. Així mateix, els permetrà tenir certa tranquil·litat en cas de possibles nous tall de subministrament. En aquest sentit, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va explicar ahir en el marc de la signatura del conveni amb el sector privat per a la reducció del consum que les estacions van demanar “una modificació de la normativa i vàrem afegir una disposició que ens permet actualitzar i modificar el reglament d’autoconsum per fer-ho més fàcil”. “Cal recordar que el de les estacions des d’un primer moment va ser un dels sectors més receptius, ja que es tracta d’un sector molt professionalitzat i saben quines accions podien implementar”, va declarar Calvó.

Sobre les accions específiques per a l’estalvi energètic a les estacions d’esquí, la ministra va indicar que es tracta de “mesures molt específiques”, però a grans trets “estem treballant sobre temperatures de producció de canons de neu”. En aquest sentit, es vol acordar amb les estacions que en cas que hi hagi problemes de subministrament energètic per talls dels països veïns no produeixin neu durant aquelles hores. Les estacions també hauran de complir els mínims i màxims de temperatura en els espais interiors, com ara els restaurants.

El president de la Confederació Empresarial, Gerard Cadena, també va destacar que “el sector de les estacions d’esquí està fent un esforç i el continuarà fent en un futur”. I va afegir que “intentaran prioritzar aquells moments en què l’afluència de gent sigui més baixa per intentar utilitzar el menor nombre de ginys possibles per així estalviar”.

Cal recordar que totes les accions s’emmarquen en les diferents directrius que ha donat el Govern per tal d’aconseguir l’objectiu marcat de reduir el consum del país un 15%. Després de constatar que les recomanacions per estalviar energia no només no van causar efecte, sinó que el consum va augmentar un 2% al setembre, l’executiu va decidir fer les mesures obligatòries tant per a les administracions com per a les empreses privades, a part d’incrementar les tarifes de la llum a tota la ciutadania a partir de l’1 de desembre.

TREBALLAR PER LA SOBIRANIA ENERGÈTICA

Des de la CEA es va tornar a demanar més inversió en infraestructures en favor de la sobirania energètica del país. “Encoratgem el Govern a seguir treballant per ser menys dependents dels països veïns”, va indicar Gerard Cadena. Per la seva banda, la ministra Calvó va apuntar que “tenim previstes les grans infraestructures com el parc del Maià que ens permetrà aconseguir l’objectiu de la llei de transició energètica abans del 2030, però també hi ha un element conjuntural que afecta les obres”.

tracking