resposta parlamentària

El SAAS registra 1.287 persones que han tingut càncer des del 2020

El tipus que afecta més població és el de pell, seguit pel de mama i el de còlon en tercer lloc

Dos treballadors del SAAS.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de persones que han estat diagnosticades d’algun tipus de càncer al Principat en els últims tres anys ascendeix a 1.287. Es tracta de les dades que el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha recollit des que va començar el 2020 fins al 27 de setembre d’enguany.

Segons el SAAS, el càncer més habitual, que ha afectat més persones en aquest període de temps, és el de pell. En concret, l’han patit 431 persones al llarg d’aquests tres anys. Les xifres diuen que aquesta tipologia de càncer no fa tanta distinció de gènere com altres: ha afectat 225 dones i 206 homes en els últims tres anys. Així mateix, les estadístiques mostren que el risc de patir-lo augmenta a partir dels 60 anys, encara que comença a aparèixer abans dels 30.

El càncer de mama, que afecta principalment les dones, és la segona tipologia més comuna al Principat, amb 177 persones diagnosticades des del 2020, 175 de les quals amb sexe femení. Segons el SAAS, el càncer de mama ha registrat 39 pacients d’entre 40 i 49 anys, mentre que el major gruix es concentra a partir dels 50 anys. Ara bé, en aquests tres anys s’ha tingut constància d’un cas en una persona amb menys de 20 anys i dos més entre persones menors de 30.

D’altra banda, també és molt present en càncer de còlon, que se situa com el tercer més comú, amb 137 diagnòstics entre el 2020 i el 2022. Es tracta d’una tipologia que afecta més homes, amb 86 afectats, encara que la xifra entre les dones és igualment significativa, amb 51 pacients malaltes per càncer de còlon. Els pacients detectats tenien com a mínim 40 anys, però el major gruix, 79, en tenia entre 70 i 79.

MENYS DE 20 ANYS

El tipus de càncer més detectat entre persones de menys de 20 anys és el melanoma. En concret, les dades registren tres persones d’entre 10 i 19 anys diagnosticades d’aquesta tipologia. En aquestes edats, s’hi suma una persona amb càncer de mama entre el 2020 i el 2022.

Pel que fa als tractaments de radioteràpia, que no s’ofereixen al Principat, els hospitals de Catalunya han ofert 303 tractaments a andorrans i residents al país en els últims tres anys. El centre mèdic Teknon és el que ha acollit més persones, havent ofert 215 tractaments. El segueix l’hospital Quirón, amb 31 tractaments, l’hospital de la Santa Creu i Sant Pau, que en va realitzar 22, i el Clínic, amb 16.

El ministre de Salut, Albert Font, va facilitar les dades del SAAS després que la consellera general del grup parlamentari socialdemòcrata Susanna Vela entrés una pregunta parlamentària tot demanant el nombre i els tipus de càncer que han afectat els habitants d’Andorra els darrers tres anys.

tracking