rEPORTATGE

Els 'Límits', al teatre

La darrera producció de l’Escena Nacional d’Andorra es presentarà el 5 de novembre al Centre Cultural i de Congressos Lauredià.

Roda de premsa de presentació de l'obra, ahir a Sant Julià de Lòria.V.G.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Què vol dir pensar sobre el concepte de límit a Andorra? Com pot representar-se aquesta reflexió sobre un escenari? Aquestes preguntes són les premisses que animen i articulen l’obra Límits, que l’Escena Nacional d’Andorra presentarà el 5 de novembre a les nou de la nit al Centre Cultural i de Congressos Lauredià. Dirigida per Guillem Gefaell, Límits reunirà per primera vegada sobre el mateix escenari quatre joves actors andorrans: Clàudia Riera, Emma Riba, Oriol Guillem i Jèssica Casal.

L’obra és fruit d’un procés creatiu que implica la societat civil andorrana. Abans d’escriure’n el guió, l’equip creatiu va entrevistar l’historiador David Mas, el cap del cos de banders, Ferran Teixidó, la presidenta de Diversand, Rocío Soler, la psicòloga Marta Albert, Mireia Porras, responsable del departament d’Igualtat del Govern, Eva Tenorio, presidenta de Projecte Vida, Sandra Herver, karateka i directora tècnica de la Federació Andorrana de Karate (FAK), i Eloy Garcia, atleta de triatló. Segons va explicar al Diari el director artístic de l’ENA, Alfons Casal, la tria d’aquests entrevistats ha permès a l’equip creatiu explorar el concepte de límit des de la dimensió més íntima fins a la més global i col·lectiva. Des de l’impacte que té la salut en el rendiment esportiu –aquí és clau el testimoni de Garcia, que va tornar a competir després de patir una paràlisi de la part esquerra del cos provocada per un ictus– a la pressió que exercim les societats modernes sobre l’entorn natural.

Límits és una obra que també explora el concepte de frontera en el pla formal. Tot i que conserva l’estructura clàssica de tres actes, no té personatges ni una història amb presentació, nus i desenllaç. Encara que podria classificar-se com a teatre, la música i el moviment corporal hi són protagonistes i els gèneres i estils s’hi desdibuixen i barregen. “És una proposta híbrida en què explorem els límits de les disciplines artístiques”, va assenyalar ahir al migdia l’actriu Emma Riba en la roda de premsa de presentació de l’obra a la sala de premsa del Centre Cultural i de Congressos Lauredià.

Tot i que els actors seran els protagonistes de l’obra, Límits és una proposta cultural que té la vocació de fer partícip del procés creatiu el conjunt del país. És per això que hi col·laboren l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA), la Jove Companyia Nacional d’Andorra (Jocand) i la Jove Companyia Nacional de Dansa d’Andorra (Jo Dansa). I és per això, va assenyalar Gefaell, que l’obra ha estat concebuda per incitar la reflexió del públic. L’objectiu de l’ENA és fer arribar l’obra a altres escenaris del Principat. Tot i que els referents del text són locals, Casal va mostrar-se convençut que Límits és un projecte “adaptable allà on vagi”, ja que moltes de les preguntes que s’hi fan són universals.

tracking