novetats del curs

Educació impulsa un nou esquí escolar amb més hores de monitor

El projecte arrenca enguany amb una prova pilot en la qual participaran els alumnes de primària de tres centres, un de cada sistema

La ministra d'Educació durant la compareixença.E. C. / CONSELL GENERAL

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els alumnes de primera ense­nyança de tres escoles, una de cada sistema educatiu, assajaran aquest curs un nou esquí escolar que s’ampliarà a la resta d’alumnes i centres educatius en funció dels resultats que s’obtinguin. Ho va anunciar ahir la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, en la tradicional compareixença davant la comissió legislativa per exposar les novetats del nou any educatiu. Vilarrubla va explicar que aquesta prova pilot eleva a tres les hores en què l’alumnat està guiat per un monitor i que la quarta es dedicarà a impartir als escolars coneixements sobre l’entorn natural i qüestions relacionades amb les estacions d’esquí, com ara els oficis del sector o les activitats que es duen a terme. L’esquí escolar concebut fins ara i que continuaran practicant la majoria d’estudiants aquest curs consta de dues hores de monitor i dues més que practiquen amb els acompanyants, que són docents però també familiars dels infants. “Entenem que està molt bé però que segurament qui pot ensenyar millor a esquiar és un professional i volem millorar la pràctica, buscar els reptes de millora després de molts anys de funcionament”, va justificar.

Precisament ahir el consell de ministres va validar els preus per a l’esquí escolar de la propera campanya de neu, un cop renovat el conveni amb Ski Andorra. El que es practica en horari lectiu i que està subvencionat al 100% pel Govern implicarà 9,71 euros per forfet diari, un 15% més que la campanya anterior, mentre que la part del monitor pujarà un 7% i serà de 4,59 euros l’hora per a cada alumne. També s’incrementa el preu del forfet extraescolar, universitari i d’acompa­nyant, tot i que la pujada va acompanyada d’un increment de la subvenció del Govern perquè l’augment sigui menor per als titulars i les seves famílies, va argumentar Vilarrubla, que va situar les pujades en la “normalitat”. L’extraescolar té un preu de 133 euros, sis més que la temporada passada. L’executiu assumeix 83 euros, quan el curs passat eren 70. L’universitari suposa 203 euros, també sis més que el curs passat, i la subvenció pública s’apuja fins als 85 euros (82 el curs passat). Quant als d’acompanyants el preu al públic oscil·la entre els 60 i els 193 euros (el més econòmic és per a esquiadors de més edat, entre 70 i 74 anys, i és l’únic que no s’apuja), i la subvenció entre els 280 del forfet d’acompanyant entre 65 i 70 anys i els 25 dels esquiadors més grans. Els forfets es poden adquirir ja avui a la Fira.

POCS ALUMNES MÉS

El curs ha arrencat amb pràcticament els mateixos alumnes amb què va acabar l’anterior: 11.294 per 11.290. Vilarrubla va recordar que les xifres amb què arrenca el curs mai no són les mateixes que quan acaba per les incorporacions que se sumen. A l’Escola andorrana n’estudien 4.684, 3.465 al sistema francès i 2.924 a l’espanyol. El britànic ja compta amb 221 alumnes. Vilarrubla també va detallar que hi han 74 alumnes ucraïnesos.

MÉS

-El bus jove es dispara

Hi ha 3.010 titulars de l’abonament que substitueix el bus lliure, mig miler més que el curs passat. Els carnets de transport escolar tradicional són 1.602 (1.623 el passat). La ministra va atribuir l’augment del bus jove a la gratuïtat.

-Més diners en beques

La sol·licitud de beques per a l’ensenyament obligatori va baixar a 1.791 el curs passat (1.823 el curs anterior) i les atorgades van ser 1.507, una vintena menys que el 2020-2021. L’import global va ser, però, superior, amb una partida d’1,29 milions.

TELÈFON PER DENUNCIAR EL BULLYING A INSPECCIÓ

La ministra d’Educació atribueix l’augment de denúncies per casos d’assetjament escolar a un major “empoderament” de víctimes i observadors. Per tal de seguir facilitant canals de denúncia, Vilarrubla va anunciar que s’habilitarà un telèfon directe amb el servei d’Inspecció del ministeri per denunciar directament l’assetjament o per si l'afectat o la família consideren que les actuacions que s’estan fent per resoldre el problema des del centre implicat no són suficients. La titular d’Educació va apuntar que fins ara les famílies també s’han adreçat directament al ministeri si ho han considerat però que “hi ha gent que no se li ocorre o no gosa fer-ho, en canvi si saps que hi ha un número directe és una opció més que tens”. L’objectiu, va insistir, és “oferir el màxim de possibilitats perquè ens arribin tots els casos, pensem que s’ha avançat molt, hi ha més consciència, hi ha l’aplicació (b-resol), parlar amb el tutor, la direcció, però afegim una línia més”, EDUCACIÓ NO PRESENCIAL Sobre el nou reglament que regula l’ensenyament no presencial, Vilarrubla va apuntar que serveix per “posar negre sobre blanc” procediments que ja existien per a alumnes que necessitaven el recurs per qüestions de salut. Quant als motius relacionats amb la prohibició de símbols religiosos ostentosos, va rebutjar que hi pugui haver un efecte crida.

tracking