DIARI TV
Llei del sòl; un text a reformar
Victor Filloy i Pere López no coincideixen gairebé en res quan es parla de la problemàtica de l’habitatge i del creixement urbanístic desmesurat, però tots dos ressalten la necessitat de reformar la Llei del sòl
És difícil que la majoria i el Partit Socialdemòcrata coincideixin en alguna cosa, com s’ha comprovat reiteradament al llarg de tota la legislatura, i més si es parla de la problemàtica de l’habitatge i de les possibles solucions que es poden aplicar. Per això no és d’estranyar que durant el programa L’última paraula, que ahir al vespre es va emetre per Diari TV, el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, i el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, es dediquessin més aviat a llançar-se els plats pel cap que a fer propostes concretes que permetin al país sortir de la difícil situació en què es troba en aquesta matèria. Això sí, més enllà dels retrets que un i altre es van llançar constantment, una cosa va quedar ben clara i tot dos hi van coincidir: la necessitat de procedir, d’una vegada per totes, a reformar la Llei de sòl. I és que, tal com s’ha pogut comprovar, aquesta llei és insuficient per assolir un creixement urbanístic més sostenible i per aconseguir que hi hagi habitatge assequible per a les famílies.
López no va tardar a entrar a l’atac, i ja des del principi va acusar el Govern de ser el culpable de la situació actual, que un cop més va qualificar de “descontrol absolut” perquè, segons va afirmar, “és el que ha promogut i incentivat els projectes de construcció”, un sector que cada vegada ha anat tenint més pes al PIB i en el conjunt de la massa salarial. “Vostès han apostat molt per la construcció i ara no saben què fer”, va reblar López, segons el qual la solució definitiva passa “per fer una nova Llei d’ordenament del territori”. Per la seva banda, el ministre va acusar el líder socialdemòcrata de “tenir un desconeixement o fer una utilització esbiaixada de les dades”, i va recordar que cada any el país necessita un mínim de 750 habitatges nous, però va recalcar que les mesures de l’executiu han estat bàsicament adreçades “a fer créixer el mercat de lloguer”. “No barregi les dades, perquè nosaltres només hem promocionat l’habitatge de lloguer”, va emfasitzar Filloy. El ministre va argumentar que “el que caldrà és reflexionar sobre la Llei del sòl per haver portat a un model insostenible”, però mentrestant s’ha volgut frenar el creixement amb la llei aprovada recentment pel Consell General. “Encara hi ha marge de creixement, però cal fer una reflexió de cara al futur.”
Però, el Govern no podria haver actuat abans perquè no s’arribés a l’actual situació de creixement desmesurat a la qual s’ha arribat? Aquesta és una de les grans preguntes que tothom fa avui dia en parlar de creixement urbanístic i que ahir també va plantejar el parlamentari socialdemòcrata. “Des de quan es parla d’aquesta qüestió al consell de ministres”, li va demanar López al ministre, que va respondre que “abans de l’estiu” ja es tractava aquesta matèria a les reunions de l’executiu. “Han tardat tres anys i mig a adonar-se que estan fent malament les coses”, va insistir López.
I aleshores va arribar el moment de parlar del moll de l’os del debat, que és la manca d’habitatges de lloguer a preu assequible per a totes les famílies del país. López ho té ben clar: “El Govern no ha sabut donar resposta a aquesta problemàtica” i la realitat d’avui dia és que “només hi ha pisos cars”, que demostraria el “fracàs” de la política impulsada en aquest àmbit. “El creixement ha de ser compatible amb el fet que hi hagi també habitatge a preu assequible”, va assenyalar López. Per Filloy, però, “les polítiques d’habitatge no es resolen en una legislatura”, motiu pel qual va defensar les iniciatives preses fins ara, com la pròrroga dels contractes de lloguer o la creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge.