judici a màlaga

Diners al país de la corrupció a Estepona

Es jutja 16 anys després el ‘cas Astapa’, amb blanqueig de capitals en comptes d’Andorra

La seu de la justícia de Màlaga.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Secció Tercera de l’Audiència de Màlaga ha fixat per al 9 de gener de l’any que ve l’inici del judici del cas Astapa, sobre la presumpta corrupció urbanística a la localitat malaguenya d’Estepona, 16 anys després d’iniciar-se la investigació. Un afer que esquitxa a Andorra perquè es van dipositar diners a bancs del Principat. La previsió és que la vista oral comenci aquest dia amb les qüestions prèvies i al març la pràctica de la prova, que es dividirà en deu blocs temàtics.

Així consta en dues providències del Tribunal que s’encarregarà de l’enjudiciament d’aquest cas, en què hi ha 50 persones acusades, entre les quals hi ha l’exalcalde Antonio Barrientos i altres exresponsables municipals del PSOE i del Partit d’Estepona (PES), així com empresaris i funcionaris.

El judici es dividirà en deu blocs que abordaran els diferents assumptes de l’acusació. Així, s’abordaran els diferents tipus de convenis, actuacions en matèria de disciplina urbanística, dipòsits bancaris a Suïssa i Andorra, contractes i concessions administratives de l’Ajuntament, suposats pagaments i contraprestacions per concessió de llicències, presumptes cobraments de comissions vinculades a pagaments de deutes, finançament irregular de partits polítics, increments patrimonials i actuacions irregulars de tècnics municipals.

Cinquanta processats

El procediment, amb 351.114 folis entre els 128 toms principals i els 646 de peces documentals, tindrà 284 testimonis i 48 pèrits. A més dels 50 processats, hi ha 27 persones o entitats més com a suposades responsables subsidiàries o a títol lucratiu, i tres acusacions.

Al cas relacionat amb l’ajuntament s’investiguen delictes de falsedat, frau, malversació, suborn, prevaricació i tràfic d’influències. La Fiscalia Anticorrupció demana per a l’exregidor una pena de deu anys i nou mesos de presó, inhabilitació per a ocupació pública durant un període de 38 anys i una multa.

Barrientos sempre ha defensat la seva innocència i la seva actuació en tot moment “dins la legalitat”; a més d’assegurar que “mai no s’ha enriquit ni obtingut cap benefici, sigui directe o indirecte”, fora de les retribucions pròpies del seu càrrec com a regidor. A més, ha incidit que els informes existents estan “plagats d’errors” i plantejarà nul·litats a l’inici del judici.

Anticorrupció acusa per suposadament tenir “una caixa B amb aportacions de promotors amb interessos immobiliaris”, a través de donacions o patrocinis d’activitats; i per suposades irregularitats en els convenis urbanístics per “beneficiar certs empresaris”.

En aquest sentit, la fiscalia apunta al seu escrit inicial que “es va normalitzar una pràctica irregular que supeditava qualsevol iniciativa rellevant en matèria urbanística a una negociació prèvia i acord amb la cúpula d’un o altre partit”. A més a més, a la causa també s’han investigat convenis tant de planejament com d’aprofitament.

tracking