reportatge

El dubte de saber on vas a parar

Els temporers destaquen les dificultats per trobar pis, els salaris baixos i la falta de cursos de català, uns problemes que afegeixen incertesa a una situació que ja pot ser complexa de per si.

Un grup de temporers en una imatge d'arxiu.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Ni el context internacional ja és una incertesa, haver de creuar mig món per venir a treballar a un país com Andorra durant uns pocs mesos hi afageix una incertesa encara més gran. És la gran por d’alguns temporers que, per primer cop, han d’aterrar al Principat amb la voluntat de fer la temporada d’hivern que els permeti generar uns estalvis per poder tornar a casa. “Quan arribes aquí tot es fa molt difícil, hi ha molta angoixa perquè no tens cap mena d’informació”, explica Juanma Mandarandoni, un temporer que encadena dues temporades aquí al país. Ell és la prova vivent que l’experiència és un grau, ja que per aquesta temporada ja té per mà els papers a tramitar a l’hostal on quedar-se les primeres nits i els petits trucs per fer més fàcil el dia a dia durant la temporada. “Recordo que tenia contacte cada 48 hores amb la gent de recursos humans de Grandvalira i els vaig demanar si em podien facilitar el contacte d’un hostal per les primeres nits”, explica l’argentí, que destaca que un dels grans problemes és l’allotjament.

“És cert que ara cada cop més les empreses estan facilitant l’allotjament però caldria algun espai més reservat per a temporers; el lloguer d’un pis és molt complex, no només pel preu sinó també per tota la logística”, destaca Mandarandoni, que apunta que per llogar un pis cal viatjar amb més antalació per poder fer les gestions amb les immobiliàries. “Mitjançant les xarxes socials es formen grups i veus que cada cop hi ha més problemes per trobar un allotjament”, destaca el temporer de 42 anys.

Un altre dels elements que genera preocupació és l’idioma. “Conec algunes paraules en català i algunes respostes però el normal seria que si vaig quatre mesos a treballar pogués conéixer millor l’idioma, no només per interactuar millor amb els clients sinó per una qüestió d’integració”, destaca. En aquest sentit, des de l’associació d’argentins del Principat s’han mantingut diverses reunions amb el departament de Política Lingüística per poder facilitar algun curs més en línia per als temporers. “Aquesta setmana tindrem una reunió per facilitar una eina virtual perquè els temporers de forma individual puguin obtenir un petit certificat que demostri que han fet el curs; el problema és que les classes presencials no són factibles amb els horaris que es porten”, assegura Richy Pons, president de l’associació, que també remarca que “el salari del temporer ha quedat totalment desfassat; tenim el mateix salari que el 2018 i això fa que després del vol i l’assegurança acabis amb uns estalvis d’uns 500 euros, pràcticament no et surt a compte”.

En aquest sentit, el representant de l’associació destaca que “no volem ser un element de xoc, volem que tots els actors ens entenguin i que plegats trobem solucions”. “Per exemple, facilitar els tràmits seria clau perquè aquest és el principal neguit de la gent que ve fins aquí: no saber si després de tots els esforços i de pagar el vol fins a Andorra et pots haver deixat alguna cosa”, assegura Pons.

tracking