Poder adquisitiu
El salari més freqüent es va situar entre 1.200 i 1.300 euros al juliol
Les dades d’Estadística mostren que el sou que més es va repetir ara fa tres mesos va ser el mínim
El salari que més es va repetir durant el mes de juliol va situar-se entre els 1.200 i els 1.300 euros, és a dir, el que correspon al salari mínim interprofessional. Així es desprèn de les dades facilitades pel departament d’Estadística en relació amb la distribució salarial d’ara fa tres mesos (les últimes dades disponibles).
Després del ball de xifres presentades tant per la CEA com pels sindicats, immersos en la negociació salarial, aquestes dades mostren com es distribueixen tots els salaris del Principat per franges de cent euros, des dels que cobren un màxim de cent euros mensuals fins els que en cobren més de 8.000. En total, el juliol hi va haver 41.186 assalariats, segons les dades facilitades.
Així, la franja modal, és a dir, aquella que compta amb un major nombre de persones i, per tant, és el valor més freqüent de la sèrie, és la que correspon a la que va entre 1.200 i 1.300 euros, amb un total de 2.695 assalariats. Aquesta dada permet entendre millor com es distribueix el poder adquisitiu entre la població, atès que cal recordar que el juliol d’enguany el salari mitjà es va fixar en els 2.231 euros, fet que suposa una desviació nominal d’uns mil euros.
De fet, la franja que correspon al salari mitjà (el que reparteix per igual tota la massa salarial entre el total d’assalariats) va constar de 1.571 persones. També es produeix una desviació, menor en aquest cas, entre el salari modal i el medià. En aquest sentit, el salari medià –el que se situa al mig de l’escala salarial del país i que divideix així el nombre d’assalariats en dues parts– el juliol es va fixar en 1.838 euros, uns 500 euros menys que el modal. Si ens fixem en la distribució dels salaris, 1.942 persones van encabir-se en la franja corresponent a un salari entre 1.800 i 1.900 euros.
Distribució desigual
El que també permet analitzar la distribució salarial és com s’agrupa la població treballadora segons el seu salari. Així, es pot observar si la població assalariada s’ubica al voltant del salari mitjà o si, per contra, es generen importants desviacions entre els que més ingressen i els que tenen un salari més baix. En aquest sentit, la franja corresponent a salaris entre 1.200 i 1.300 euros (el salari més freqüent) suposa un 6,5% del total d’assalariats. Pel que fa a la franja del salari medià, va representar en solitari un 4,7% de la població, mentre que la que va correspondre al salari mitjà va representar només un 3,7% del total d’assalariats.
Si agrupem totes les franges per sota del salari mínim (és a dir, tota la població amb un salari inferior als 1.300 euros), el percentatge de població treballadora s’incrementa fins al 17,9%. Cal tenir en compte que, en aquest cas, parlem de població amb una jornada laboral per sota de les vuit hores. Tanmateix, el percentatge es dispara fins al 40,9% si també s’hi inclouen els treballadors amb una retribució fins als 1.700 euros. Més concretament, un 29,6%% dels assalariats tenen una retribució que se situa entre 1.200 i 1.700 euros (12.186 persones). De fet, si s’agrupa la població entre el salari mínim (el modal) i el salari medià, representa un 34,8% de la població, que en valors nominals es tradueix en 14.328 assalariats. D’altra banda, els salaris entre el salari mínim i el mitjà representen el 56% del total d’assalariats.
Per contra, si s’analitza l’altre extrem de la sèrie, o sigui, el nombre de treballadors amb un salari més elevat, s’observa com un 1% de la població treballadora, és a dir, 413 persones al juliol, tenien uns ingressos mensuals de més de 8.000 euros. Per arribar al 2% dels assalariats cal baixar el marge fins als salaris de 6.000 euros o més. Més concretament, això suposa un total de 861 treballadors. Si s’agrupen els treballadors amb un salari de 4.000 euros o més, s’assoleix un 6,6% del total. En valors absoluts es tradueix que 2.742 persones treballadores del país compten amb un salari de 4.000 euros o més mensual.
EL SALARI MODAL VA A LA BAIXA
Si es compara el salari modal del juliol d’enguany amb el d’ara fa un any cal destacar que ha anat a la baixa. Així, el juliol del 2021 la franja amb un nombre més elevat de treballadors va ser la que representava els salaris entre 1.400 i 1.500 euros, segons Estadística (representant un 6% del total de treballadors). Si bé el maig del 2022 el salari modal ja va estar entre 1.200 i 1.300 euros, a l’abril d’enguany es va situar en la franja corresponent a salaris entre 1.600 i 1.700 euros, representant un 5,9% del total.