novena caminada d'assandca
El registre de malalts de càncer, l'any vinent
El ministre de Salut defensa que cal una “eina dinàmica” que permeti analitzar les dades
Tenir una base de dades sobre la incidència del càncer a Andorra és una necessitat que l’associació Andorrana contra el Càncer, Assandca, reivindica des de fa gairebé deu anys. “Si només anem amb intuïcions, ens podem equivocar”, va al·legar ahir el president d’Assandca, Josep Saravia, que va celebrar que, per fi, el SAAS comença a recollir informació. Ara bé, Saravia va advertir que les dades publicades “no ens acaben de quadrar”, i va apuntar que “s’han d’agafar amb pinces”.
En aquest sentit, el ministre de Salut, Josep Font, va apuntar que disposar d’una base de dades és un exercici relativament fàcil “i es podria fer en una setmana”, però que no és suficient. Així, va destacar la necessitat de dotar el país d’un “instrument que ens permeti manipular aquestes dades. Veure què ens arriba, en què fallem a nivell de societat: si hi ha massa fum, tubs d’escapament, productes o atmosferes cancerígenes”. Per això, va defensar que “el registre de càncers no és solament un llistat amb números, sinó que ha de ser un instrument dinàmic i evolutiu” que podria estar enllestit a final de 2023, segons va preveure.
Tant l’associació com el ministre van apuntar que les dades de què disposa ara per ara el SAAS són “poc fiables”. “És cert que falten dades suficientment fiables per saber les incidències i prevalences de càncer”, va admetre Font. En aquest sentit, Saravia va apuntar que el registre del SAAS mostra tendències molt diferents respecte dels països veïns. En concret, va explicar que el càncer que més es dona entre homes és el de pròstata, mentre aquí les dades no indiquen el mateix. Així mateix, va matisar que les xifres a Andorra sobre el càncer de pell són molt superiors a les dels països del voltant. “No veiem que els números quadrin”, va observar el president d’Assandca.
De fet, la reivindicació d’un registre va lligada a poder estudiar la viabilitat d’oferir el tractament de la radioteràpia al país, tal com ha vingut insistint Assanca. Saravia va defensar replicar el que es fa a França i a Espanya. “Igual no es podrien donar tots els serveis”, va admetre, però va sostenir que “hauríem d’anar a poc a poc”. En canvi, Font va assenyalar que “la radioteràpia té una sola paraula, però molts desenvolupaments” i es va qüestionar “amb quin ens dotem a Andorra? Amb tots no podrem i amb un sol no farem res”. A més, Font va apuntar el risc d’oferir el tractament, però que la gent continuï preferint desplaçar-se, per l’experiència dels profesisonals.
Caminada contra el càncer
La pluja no va aturar ahir la novena caminada contra el càncer, organitzada per Assandca, Grup Pyrénées i la Fundació Jaqueline Pradere. Unes 900 persones es van sumar a la iniciativa, una xifra que l’associació va qualificar “d’èxit”, especialment donades les condicions meteorològiques. Així mateix, va celebrar haver venut les 1.500 samarretes.