sector immobiliari

Govern contactarà l'any vinent amb els propietaris d'uns 6.000 habitatges

Filloy anuncia que el 2023 es contactarà amb els propietaris d’uns 6.000 habitatges

El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Territori i Habitatge, encapçalat per Víctor Filloy, preveu que es pugui contactar un per un amb la totalitat dels propietaris de pisos del país que podrien estar buits perquè, almenys una part d’aquests immobles, es puguin destinar en el futur al mercat de lloguer. Això es podrà fer una vegada el Consell General hagi aprovat el projecte de Llei de mesures de protecció, d’estímul del mercat i de governança en l’àmbit de l’habitatge, que habilitarà el Govern a accedir a aquestes dades, que fins ara estan protegides.

El departament d’Estadística va estimar a principis d’any que hi pot haver un total de 6.238 habitatges d’aquest tipus –que suposen al voltant del 15% del parc immobiliari– en base al poc consum elèctric que registren. “La llei ens permetrà a partir de l’any vinent accedir a les dades de titularitat d’aquests habitatges”, va explicar Filloy. D’aquesta manera, es podrà començar a contactar amb els propietaris, una tasca que preveu que recaigui en l’Institut Nacional de l’Habitatge, organisme que ja està en funcionament, o bé per mitjà d’una empresa que es contracti per portar a terme aquesta gestió.

Es tracta, així doncs, d’una nova via que explorarà el Govern encaminada a incorporar habitatges de lloguer al mercat immobiliari. “S’haurà de parlar un a un amb els propietaris i probablement trobarem que hi ha moltes casuístiques diferents, com ara que són segones o terceres residències, però podem intentar que es lloguin a un preu assequible, ressaltant que som un client fix i que no tornarem cap lletra”, va manifestar Filloy.

La intenció del ministeri de Territori i Habitatge és incorporar aquests pisos dins del sistema d’habitatges de protecció pública o bé que siguin els mateixos propietaris els que els posin en lloguer, per a la qual cosa no es descarta que l’Administració pugui també concedir algun tipus d’ajut, com els que determina, per exemple, el Pla renova per facilitar la rehabilitació. “Serà una feina lenta perquè caldrà veure cas per cas i es pot estar negociant durant mesos, però com a mínim tindrem una nova línia d’actuació en aquest àmbit de l’habitatge”, va afegir Filloy.

El ministre ja va explicar durant la presentació de l’esmentat projecte de llei, a mitjans de setembre, que l’habilitació del Govern perquè pugui accedir a aquest tipus de dades constitueix un recurs imprescindible per desenvolupar polítiques d’habitatge i que aquestes siguin més encertades perquè responguin a necessitats estudiades amb detall. L’habilitació també proporciona, segons va destacar Filloy, l’empara legal suficient per poder localitzar els habitatges buits, identificar-ne la titularitat i estudiar-ne les causes de la manca d’ús.

tracking