justÍcia

Drets veu maniobres dilatòries en la defensa de Mariano Rajoy

Posa en dubte la urgència del recurs presentat davant el TSJ

Mariano Rajoy a la frontera andorrana.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El col·lectiu de juristes Drets, el qual manté una estreta col·laboració amb l’Institut de Drets Humans d’Andorra (IDHA), veu en les accions de la defensa de l’expresident espanyol Mariano Rajoy maniobres per allargar el procés i evitar que la comissió rogatòria acabi retornant al Principat. Juristes consultats apunten que la decisió de la jutgessa pot ser entesa des del punt de vista formal, tot i que no s’entén que s’accepti la urgència després que el fets van succeir el 30 de setembre i el recurs interposat per la defensa de l’expolític es va presentar el 24 d’octubre. Es considera que, si bé forma part del dret a la defensa de qualsevol persona, després d’un període tan llarg la urgència deixa de ser aplicable, ja que –com ja va passar anteriorment– podria succeir que la comissió rogatòria ja hagués retornat a Andorra.

Cal recordar que en aquest cas la defensa de Rajoy va portar davant el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) un recurs de protecció de drets fonamentals després que la direcció general de Cooperació Jurídica Internacional i Dret Humans, del ministeri de Justícia espanyol, denegués un recurs d’alçada que buscava frenar la remissió de la comissió rogatòria cap a la Batllia. Així, des del col·lectiu de juristes s’apunta que amb aquesta decisió s’està entrant en un element merament processal sense entrar en el fons de la qüestió. A més, es recorda que en aquestes situacions mai ha cabut recurs per a comissions rogatòries, un fet que podria obrir una via que podria complicar la tasca de la pròpia justícia espa­nyola davant d’altres comissions rogatòries.

En esepra de la sala

Pel que fa a la resta del procediment, el tribunal va donar de temps fins demà a les dues de la tarda tant a la Fiscalia com a l’advocacia de l’Estat per presentar les seves versions després de les mesures cautelaríssimes. Després de la presentació dels escrits la sala ha de decidir si manté les mesures cautelars o les aixeca. La imputació de Rajoy a Andorra per l’operació Catalunya és arran de la querella presentada per Alfons Clavera en nom de l’IDHA.

tracking