raonador del ciutadà
Marc Vila defensa un procés obert d'elecció del Raonador
El titular de la institució aposta perquè candidats amb mèrits es puguin presentar al càrrec
La Comissió de Venècia, un òrgan consultiu del Consell d’Europa que dona consell als estats membres que ho sol·liciten amb relació a les seves estructures jurídiques i institucionals, ha fet públic el seu informe sobre el Raonador del Ciutadà després d’una visita a Andorra. El titular de la institució, Marc Vila, va qualificar ahir de “molt positives” les recomanacions fetes per la comissió, encaminades a reforçar el pes i les competències que té en l’actualitat el Raonador del Ciutadà i equiparar-les, d’aquesta manera, a les dels seus homòlegs europeus més avançats en aquest àmbit.
En aquest sentit, Vila va considerar que seria factible que el procés per a la propera elecció del titular d’aquesta figura jurídica, que ha de tenir lloc d’aquí a poc més d’un any, es fes a través d’un procés “públic, obert i participatiu”, contràriament al que passa ara, que deixa aquesta missió en mans de les forces polítiques. D’aquesta manera, es podrien postular com a candidats a ocupar aquest càrrec persones que hagin destacat especialment en la defensa dels drets humans i que tinguin un reconegut currículum en aquesta matèria. “El procediment per elegir el Raonador del Ciutadà hauria de ser més públic i transparent, i tenint en compte els mèrits dels candidats que s’hi vulguin presentar”, va manifestar Vila.
El Raonador del Ciutadà també es va mostrar a favor que aquesta figura formi part de la Constitució, tot i que reconeix que, contràriament al punt anterior, aquest és un pas que té una major dificultat per a la seva materialització. Malgrat tot, va considerar que en una futura modificació de la Carta Magna andorrana també es podria contemplar la inclusió de la figura del Raonador del Ciutadà, que d’aquesta manera formaria part del conjunt d’institucions i tindria un rang superior a l’actual. “Aquest fet donaria al Raonador més credibilitat davant les altres institucions i seria un canvi en benefici dels drets humans i de la ciutadania andorrana”, va argumentar Vila.
L’actual titular de la institució es va mostrar a favor d’incrementar “amb progressivitat” els mitjans personals i materials del Raonador en la línia amb allò que proposa també la Comissió de Venècia. Així, “s’ha d’anar creant consciència” sobre la necessitat que la figura tingui els mateixos estàndards que a altres països europeus. A més, Vila va defensar que, des de les instàncies polítiques, “s’escolti més el Raonador del Ciutadà, més enllà de quan s’elabora el seu pressupost”.
Els experts de la comissió aposten també, i Vila s’hi mostra d’acord, per garantir la “immunitat funcional” del Raonador en l’exercici del càrrec i que aquest pugui accedir a documents rellevants i a espais físics del seu interès sense límits. A més, la institució hauria de tenir, a mitjà termini, la possibilitat de recórrer davant del Tribunal Constitucional.
Una delegació de la Comissió de Venècia ha visitat Andorra aquesta setmana, convidada pel Govern perquè elaborés una opinió sobre el Raonador del Ciutadà i identifiqués les possibles millores que es puguin introduir perquè sigui reconeguda com a Institució Nacional dels Drets Humans. Així ho suggereixen les avaluacions de l’examen periòdic universal de les Nacions Unides i el comitè de ministres del Consell d’Europa, que recomanen una institució nacional d’aquestes característiques. A més, segons va informar el Govern, la voluntat és que el Raonador s’integri a la Xarxa Europea d’Institucions Nacionals de Drets Humans, que ofereix ajuda i assessorament als seus integrants.