compareixença parlamentària
L'AREB s'escuda en la llei per evitar informar sobre BPA
La presidenta de l’agència es nega a facilitar els comptes de l’entitat davant del Consell i afirma que el banc intervingut és una empresa privada
La presidenta de l’AREB, Sílvia Cunill, va comparèixer ahir per primera vegada davant de la comissió de Finances per informar sobre l’estat del procés de resolució de BPA. La responsable de l’agència, però, es va negar novament a facilitar la informació sobre els comptes i les pèrdues de l’entitat bancària intervinguda. La negativa va provocar l’enuig dels dos grups parlamentaris de l’oposició que ja han demanat la informació en diverses ocasions i van recordar que també és una crítica reiterada del Tribunal de Comptes.
Cunill es va escudar en la llei per no facilitar aquesta documentació i va afirmar que “seguim les recomanacions legals dels nostres assessors”. En aquest sentit, va indicar que BPA “és una entitat de dret privat i per tant no està obligada a presentar els números davant del Tribunal de Comptes com sí que ho està l’AREB”, i va reconèixer que “és cert que hi ha diferències d’interpretació de la llei amb el Tribunal de Comptes”. Un argument que no va convèncer ni el PS ni terceravia, que van recordar que ara BPA està gestionada per l’AREB i, per tant, al seu parer, els números haurien de ser públics. “BPA és ara 100% propietat seva i vostè diu que és privada i que no ens pot donar la informació. Hem de fer confiança cega en el que ens diu perquè no tenim cap manera de comprovar-ho”, li va retreure el conseller socialdemòcrata Quim Miró.
Sense xifres concretes
El parlamentari va insistir a demanar per les pèrdues de l’entitat bancària des que va ser intervinguda, i va preguntar directament a Cunill si la informació apareguda a la premsa espanyola que parlava d’uns 500 milions d’euros en negatiu eren certes. La resposta va ser sempre la mateixa: “No puc donar-li aquesta informació.” També el conseller de terceravia, Josep Pintat, va retreure la falta de transparència a Cunill i va sentenciar que “el Consell General està en fals”.
El conseller Pere López també va intervenir i va denunciar la “deixadesa” de l’AREB en la gestió de BPA, especialment pel que fa al cobrament dels préstecs que quedaven pendents. “Hi ha operacions de crèdit vigents i de les que es pot se segueix el procés però és una entitat intervinguda”, va respondre Cunill.
La presidenta de l’AREB va explicar que actualment el 96% dels clients de BPA ja han pogut ser traspassats i que tots ells han recuperat “fins l’últim cèntim”. La xifra representa el 85% dels fons inicials de l’entitat intervinguda. Per Cunill, es tracta d’un molt bon resultat gràcies a un procés de resolució que ha definit com una “història d’èxit per al sistema financer i Andorra”. Sobre el 4% restant, va informar que actualment s’estan analitzant 29 aportacions de documentació que s’han presentat els darrers mesos i que, si s’escau, podrien comportar un darrer traspàs de clients. Quan Pintat va demanar més concreció d’aquestes dades, però, tampoc va rebre resposta. “El 15% dels fons restants quants milions representen?”, va preguntar el conseller. I de nou la resposta va ser que “no puc parlar de xifres concretes”.
Cunill va exposar que en total l’AREB ha cobrat 25,8 milions per les dues vendes de Vall Banc, la primera a JC Flowers i la segona a Crèdit Andorrà, fet que va permetre retornar a Govern el préstec d’uns 16 milions. La presidenta va defensar en tot moment el procés i va remarcar que “ha estat sempre validat judicialment”. Sobre els fons en negatiu que Miró va insistir a reclamar i les possibles conseqüències en un futur, va deixar clar que “en tot cas la responsabilitat no seria de l’AREB”, i va recordar que estan pendents de la resolució judicial de la demanda interposada contra els antics responsables de l’entitat, als quals es reclamen 479 milions d’euros.