diàleg social
Acord per aplicar l'IPC al salari mínim
Primer acord “tímid” del Consell Econòmic i Social, que permet revaloritzar els sous més baixos amb la inflació
“Una flor no fa primavera”, va assegurar ahir el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, amb relació al primer acord fruit del diàleg social. Un acord titllat de “tímid” per part del líder sindical però que, al cap i a la fi, és un acord. Així, la CEA i l’USdA van acordar que el salari mínim es revaloritzi l’any vinent amb la totalitat de la inflació sempre que es mantingui en les previsions realitzades. Segons va detallar el representant dels empresaris –ahir amb Iago Andreu al capdavant, per l’absència de Gerard Cadena, el president de la CEA–, els salaris més baixos s’incrementaran segons l’IPC de final d’any sempre que l’índex estigui “al tomb del 5%”. Fins ara, les previsions de l’executiu se situen entre el 4,5% i el sis i escaig, mentre que el Fons Monetari Internacional va preveure –a mitjan aquest mes– un tancament de la inflació en el 5,3%. “Ens hem posat una salvaguarda per si la inflació s’acaba disparant”, va remarcar Andreu, que està convençut que tots els indicadors mostren que la inflació ha de seguir moderant-se d’aquí a final d’any.
“Nosaltres ens mantenim en la necessitat d’acordar un increment a quatre anys vista”, va destacar Ubach –tot i reconèixer l’acord–, amb la vista sobre la resta de la negociació. De fet, les posicions de la CEA i de l’USdA es mantenen pràcticament immòbils pel que fa als salaris que van des del salari mínim fins al salari medià. Només dues petites aproximacions es van poder intuir de les declaracions posteriors a la tercera reunió del diàleg social –ahir presidida pel ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, que no va voler fer declaracions–. “També estaríem disposats a negociar increments més lleugers pel que fa als salaris més alts”, va assegurar el líder de l’USdA en un tímid intent d’acostar-se a les posicions de la patronal, que insisteix que les negociacions siguin sectorials, quelcom que Ubach veu difícil per la falta de presència de representants sindicals en els diferents sectors.
La segona matisació en les posicions mostrades fins ara, en aquest cas per part dels empresaris, va ser que la Confederació Empresarial es va mostrar més oberta a aplicar algun tipus d’increment salarial. “La CEA no ha dit mai que no s’han d’apujar els salaris”, va rectificar Andreu, que va encoratjar els afiliats a la patronal a “aplicar els increments salarials en els casos que ho puguin fer”. Així i tot, el representant de les empreses va tornar a remarcar que la patronal no veu oportú “les formes del Govern”, i insisteix que la millor fórmula és permetre a les empreses decidir els increments salarials segons les seves necessitats de mà d’obra mitjançant una regulació automàtica del mercat.
MÉS DADES
Ahir també es van fer públiques dades presentades pel departament d’Estadística que han servit per treballar aquest primer acord del Consell Econòmic i Social. Així, segons el departament, s’ha registrat “una pèrdua de competitivitat per part d’Andorra a partir del 2019” amb relació al salari mínim, degut als increments aplicats des del país veí del sud, que ha anat retallant les diferències. Així, Estadística va recordar que el 2019 Espanya va aplicar un increment del salari mínim del 22,3%, mentre que aquell mateix any Andorra només el va revaloritzar en un 3,2%.
LA CRONOLOGIA
-‘No’ de la CEA
La patronal demana esperar a final d’any per veure quin increment salarial aplicar i no presenta cap proposta concreta en la primera reunió.
-20% en quatre anys
L’USdA demana un increment del 5% durant quatre anys per recuperar la pèrdua del poder adquisitiu registrat els últims anys.
-Lluita de dades
CEA i USdA presenten diversos informes per ratificar les seves posicions en la segona reunió, en aquest cas tècnica.
-Acord de l’SMI
Es pacta vincular el salari mínim a l’IPC si acaba prop del 5%.