presentació del reglament
Govern promourà trobades anuals per fomentar la participació ciutadana
La ministra Marín ha presentat el contingut del Reglament de Participació Ciutadana que dimana de la Llei de transparència, accés a la informació pública i govern obert
La ministra d'Administracions Públiques i Participació Ciutadana, Trini Marín, ha presentat el contingut del Reglament de Participació Ciutadana, aprovat el passat dimecres en consell de ministres, que dimana de la Llei de transparència, accés a la informació pública i govern obert i que té la finalitat de regular el dret a la participació ciutadana, segons informa l'executiu en un comunicat. Així, la ministra ha refermat la necessitat de posar en marxa mecanismes com la transparència en la gestió i també en accions concretes com debat i consulta ciutadana per fomentar la participació ciutadana i acostar les institucionsal dia a dia de la ciutadania.
L'articulat del Reglament estipula el detall dels instruments i eines de participació ciutadana. Així s'hi han definit els processos de participació, les seves característiques, fases, convocatòries i tot el conjunt de procediments necessaris per a garantir un bon desenvolupament d'aquests. D'altra banda, també es preveu
establir manuals i guies que detallin altres tècniques, metodologies, eines o instruments que afavoreixen la participació ciutadana.
A més, la normativa contempla l'Audiència Ciutadana, que impulsa una trobada periòdica i anual entre la ciutadania que ho vulgui i una part o la totalitat dels membres del Govern per exposar les propostes, formular les preguntes o peticions escaients. Per altra banda, el reglament també preveu que el Govern hagi d'establir i aprovar unPla Director de la participació ciutadana revisable cada 3
anys i també la creació delRepertori de Participació ciutadana que permetràconèixer la identitat de les persones, col·lectius o entitats interessades a participar en processos de participació ciutadana.
En aquesta línia, Marín ha especificat que amb l'objectiu de fer efectiu el principi de participació ciutadana,s'impulsa la Comissió Operativa de Participació Ciutadana, la Visura Ciutadana o la Taula de Representació de la Diversitat Associativa d'Andorra. Això pretén ser un servei cívic voluntari conformaten un òrgan estable de participació format per 10 persones majors de 18 anys escollides per sorteig per un període de 2 anys i el seu funcionament serà autoregulat. La Visura té entre altres propòsits i funcions, les d'interlocució, de promoció d'una ciutadania activa i compromesa, d'afavoriment del diàleg per esdevindre un òrgan de consulta, emetre informes no vinculants o criteris sobre les polítiques públiques i elaborar propostes de millora.
Així, la Comissió operativa esdevindrà l'òrgan interministerial de l'administració general de coordinaciódels assumptes relacionats amb la participació ciutadana per a la seva transversalització i per a l'impuls d'una cultura participativa i democràtica tant a dins com a fora de l'administració. Marín ha informat que el Reglament vol impulsar la Taulade Representació de la Diversitat Associativa d'Andorra com a espai de trobada i xarxa de la societat civil organitzada,entesa com una aliança no formal, però democràtica, on es crea i es fomenta la convergència, l'intercanvi i l'organització de diferents associacions, plataformes, grups i col·lectius del país amb la finalitat de formular una agenda d'objectius comuns.En aquest sentit, el text preveu que el Govern promogui espais i relacions entre la Taula i l'administració així com amb l'impuls de promoure contactes i aliances internacionals.