crisi energètica

Espot troba difícil de justificar que no hi hagi estalvi elèctric

El cap de Govern afirma que no rebaixar el consum dificultaria “explicar que ens tractin com tracten els seus estats a l’hora de produir talls de subministrament”

El cap de Govern el dia que va presentar el paquet de mesures per a l'estalvi elèctric.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“Si no s’estalvia el 15% d’energia tindrem moltes dificultats per explicar als països veïns que ens tractin com ells mateixos tracten els seus estats a l’hora de produir talls de subministrament d’electricitat”, assegura el cap de Govern, Xavier Espot, en relació amb l’estalvi energètic. En altres paraules: el líder de l’executiu veuria difícil justificar davant d’Espanya i de França que Andorra no estalviés energia si vol esquivar possibles talls de subministrament durant l’hivern. En aquest sentit, el cap de Govern –en declaracions al Diari– remarca que en aquesta situació de no reducció del consum “les butxaques dels ciutadans se’n veuran molt ressentides”, i afegeix que “els comptes d’explotació de les empreses també es veuran molt impactats, i no perquè nosaltres els penalitzem”. Per aquest motiu, Espot recorda que és la ciutadania qui “ha d’estalviar aquest 15%, que ho tingui clar perquè sempre hi ha marge per estalviar”.

De fet, a principi de mes Espanya ja va tallar en tres ocasions el subministrament elèctric arran d’uns manteniments que diverses centrals del país veí del sud havien de realitzar. Una decisió, però, que en alguns sectors es va interpretar com un toc d’alerta cap al Principat per la falta d’estalvi energètic, tot i que l’ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros, ho va negar. Van ser, precisament, aquells talls de subministrament els que van forçar l’executiu a revisar a l’alça, abans del previst, les tarifes de FEDA.

Tanmateix, Espot considera que tot i la situació la viabilitat de FEDA no està en risc, “sempre que el Govern faci la bona feina pressupostària que ha fet aquest any i acabem amb superàvit”, el qual permetrà donar un cop de mà als comptes de la parapública. En aquest sentit, Espot apunta que l’increment de tarifes anunciat ara fa unes setmanes ajudarà a millorar el tancament de FEDA per al 2022, tot i que veu difícil fer un pronòstic de quins seran els números vermells finals. A l’agost, FEDA ja registrava unes pèrdues d’uns 16 milions d’euros. Així i tot, el cap de Govern apunta que aquest desviament de fons cap a FEDA té una implicació directa en altres polítiques públiques que l’executiu no pot desenvolupar. Una situació, però, que creu que és “conjuntural”, ja que reconeix que “si es tractés d’una situació estructural ja ens plantejaríem altres tipus de mesures”. Per tot, el cap de l’executiu recorda que “el que tenim amb FEDA és una cosa extraordinària; el preu de l’electricitat que paguem a Andorra és un luxe”, i recrimina que no sempre “es mirin les coses bones d’aquest país”.

CONTACTE AMB SÁNCHEZ

D’altra banda, Espot també recorda que Andorra i Espanya segueixen negociant amb relació a una nova connexió elèctrica per fer augmentar l’arribada d’energia des del país veí del sud. “Necessitem una nova connexió elèctrica amb Espanya, ara només podem assumir un 15% addicional del consum elèctric per la via espanyola”, assenyala, i assevera que, tal com es va fer al juliol en la visita al president espanyol, s’estan buscant vies per cofinançar els 30 milions d’euros que costaria aquesta nova línia.

tracking