Sorpresa de DA per l'esmena a la totalitat a la llei de biomedicina

Els demòcrates defensen les garanties que es donen i no entenen les critiques del PS

El president del grup demòcrata, Carles Enseñat.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El grup parlamentari demòcrata se sent molt incòmode amb la decisió de l’oposició socialdemòcrata de presentar una esmena a la totalitat, sobretot, tal com va explicar el president del grup, Carles Enseñat, “perquè vam pactar demanar un informe pels dubtes que es plantejaven des del PS i ni tan sols se l’han llegit”.

El grup socialdemòcrata, en paraules de la consellera Susanna Vela, considera que la llei de recerca en l’àmbit de la salut i la biomedicina té “mancances tècniques i jurídiques” que comporten “buits importants”. La parlamentària va afirmar que la llei no regula tots els aspectes del sector, sinó que es limita a donar resposta a les necessitats de l’empresa Grifols.

Sense treure legitimitat a la decisió del PS, Enseñat comenta que es va demanar un informe al catedràtic Federico de Montalvo per donar resposta a les inquietuds del PS. La principal era saber amb certesa que a Andorra ningú podrà instal·lar-se per fer proves que estan vetades en altres països, “i queda clar que el marc normatiu és el mateix que l’europeu”, va remarcar el president dels demòcrates, que va afegir que també es compleixen els requisits que demana el Conveni d’Oviedo per poder signar-lo. Enseñat va precisar que un altre informe, demanat pel PS, havia estat elaborat per una professora adjunta d’una catedràtica “que no és un experta en aquest àmbit tan complex”.

El PS també va apuntar que no es regula la recerca en embrions. El president del grup demòcrata, en to irònic, va aconsellar llegir altres lleis com la de reproducció assistida, “on aquesta pràctica queda prohibida”. L’oposició va posar traves a cinc punts i, segons els demòcrates, van acceptar l’assessorament de De Montalvo amb el benentès que amb esmenes parcials podrien retocar alguns punts. Una de les exigències, la creació de l’agència del medicament, està descartada per la majoria, que entén que a Andorra no es fabrica cap fàrmac i que “crear una estructura com aquesta i sense feina però amb un cost no té cap sentit”. Enseñat va constatar que cap fabricant ha mostrat interès per instal·lar-se al Principat i que no es pot avalar cap medicament sense passar pel filtre d’Europa: “Si en un futur un fabricant vol venir ja buscaríem una alternativa i fins i tot es podria estudiar un acord amb alguna agència estrangera.”

El president del grup demòcrata està convençut que des del PS no s’havien llegit l’informe de De Montalvo. Enseñat comenta que Susanna Vela li va comunicar que farien una esmena a la totalitat abans que ell pogués parlar amb el ministre de Salut per exposar-li el debat sobre l’agència del medicament.

De Montalvo recalca en el seu informe que hi ha menció a les bones pràctiques internacionals pel que fa al procediment d’autorització d’assajos clínics.

tracking