Projecte de llei d'auditoria
Una regulació per posar fi a l'intrusisme
Els economistes esperen que el text s’aprovi com abans millor per omplir el buit existent
Algú que vingui al país a fer una inversió i demani per la llei d’auditoria pot pensar que Andorra és una “república bananera”. I és que a aquestes alçades del segle XXI el cert és que Andorra encara no s’ha dotat d’una regulació tan important com aquesta per disposar d’informació fiable sobre les empreses. La situació pot quedar solucionada en pocs mesos si, com es preveu, s’aprova el projecte de llei d’auditoria de comptes del Principat d’Andorra, que ja està a tràmit parlamentari. Es tracta d’una vella reivindicació dels economistes que finalment es pot fer realitat, això si l’atapeït calendari del Consell General durant aquest final de legislatura ho permet. El text, que ha estat consensuat i treballat braç a braç amb els auditors, suposarà que aquesta activitat i els professionals que l’exerceixen estaran finalment regulats.
El vocal de la junta del Col·legi d’Economistes d’Andorra Antoni Bisbal va destacar que “la reivindicació del sector és que aquesta llei s’aprovi com abans millor, perquè és un buit que tenim i suposa una menor competitivitat del sector econòmic andorrà”. Com un dels aspectes més positius d’aquesta regulació, Bisbal destaca el fet que permetrà posar fi a l’intrusisme que hi ha en aquests moments. I és que, segons va explicar, és relativament habitual que vinguin auditors estrangers, moltes vegades sense un coneixement suficient de la legislació mercantil del país ni de la seva fiscalitat.
A més, també hi ha casos en què la persona que fa l’auditoria no està suficientment preparada i, per tant, els seus treballs no tenen la qualitat que s’ha de requerir. “La realitat és que hi ha molt intrusisme, sobretot d’auditors estrangers que venen a fer la feina de qualsevol manera, i aquest és el punt que més ens preocupa”, va dir Bisbal. Així, a partir que el text entri en vigor, la qualitat de les auditories estarà assegurada perquè es portaran a terme sobre la base de la nova llei i dels estàndards internacionals en la matèria. “Hi ha un buit legal i tothom s’atreveix a fer una auditoria, i a partir d’ara ja no serà així i els auditors hauran d’estar inscrits en un registre i controlats per un òrgan supervisor”, va assenyalar el vocal del Col·legi d’Economistes. D’aquesta manera, segons afegeix Bisbal, un altre aspecte positiu és que “s’assegura que els números que presenten les empreses són certs”, fet que suposarà una millor imatge del país a l’exterior. A més, finalment quedarà regulada una professió, que ha de significar “més tranquil·litat per als clients”, perquè per fi es podrà dir que “s’homologa la feina en l’àmbit internacional”.
En aquests moments hi ha aproximadament 170 economistes que exerceixen al Principat, dels quals una trentena realitzen auditories, una quinzena en empreses especialitzades i la resta com a particulars. La intenció és que, una vegada la llei sigui aprovada, es pugui posar en funcionament un branca d’auditors dins del mateix col·legi o bé que es creï un col·legi propi, una possibilitat que es veu menys probable però que permetria acollir altres professionals que també poden fer auditories, com ara els enginyers, els arquitectes i els advocats, sobre la base de la directiva europeu en aquest àmbit.
“El Col·legi d’Economistes considera que és clau que aquesta llei s’aprovi com abans millor per la transparència que suposarà per a les empreses andorranes”, va ressaltar Bisbal. La llei determina que hi hagi un registre d’auditors i un òrgan encarregat de la supervisió d’aquesta professió, que es finançarà amb una taxa de l’1% sobre la facturació de les auditories realitzades.