justícia

Llum verd a la comissió rogatòria de Rajoy

El TSJ de Madrid rebutja la suspensió de la tramitació de la comissió rogatòria

Mariano Rajoy i Toni Martí durant la visita de l'expresident espanyol el 2015.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha rebutjat la petició de l’expresident espanyol Mariano Rajoy de paralitzar la comissió rogatòria (CRI) que Andorra va lliurar a Espanya per les querelles interposades contra l’exlíder del PP i els exministres Jorge Fernández Díaz, Cristóbal Montoro i altres membres de la cúpula política per part de l’Institut de Drets Humans d’Andorra. Amb aquesta resolució, la sala contenciosa-administrativa del TSJM dona llum verd a continuar amb la investigació de la trama andorrana de l’anomenada operació Catalunya.

La CRI donava trasllat a Rajoy i a la resta de polítics espanyols de la notificació de la seva imputació en la causa andorrana. Les mesures cautelars que s’havien imposat tenien paralitzada fins ara la comissió. Amb la resolució de la justícia espanyola, però, la CRI tornarà cap a Andorra degudament notificada als querellats i només faltarà que el TSJM es pronunciï també si la notificació ha vulnerat els drets fonamentals de Rajoy, tal com la seva defensa al·lega. Un cop la informació de la CRI arribi a Andorra, l’ofici de la batlle que donava als querellats 10 dies per buscar-se un advocat a Andorra serà vigent, de manera que el pronunciament de la justícia espanyola aixeca els obstacles processals que hi havia fins ara i apropa una possible declaració de Rajoy en el cas andorrà. Cal recordar que se l’investiga, entre altres coses, per presumptes coaccions i amenaces a l’exaccionista majoritari de BPA Higini Cierco i a l’exconseller delegat Joan Pau Miquel, per aconseguir dades bancàries de polítics catalans relacionats amb l’independentisme.

Per aturar la CRI, la defensa de l’expresident espanyol al·legava que la seva tramitació li podia causar dany reputacional, a més del perjudici que podia significar la impossibilitat de recuperar la documentació dipositada a Andorra si mai es considerava que se li havien vulnerat drets fonamentals. El seu advocat també afirmava que s’estava vulnerant el seu dret a un procés degut i al d’igualtat i demanava gaudir d’immunitat diplomàtica.

El tribunal rebutja la petició argumentant que la defensa de Rajoy únicament invoca els drets que considera vulnerats, però que no n’aporta cap prova, i recorda que la via contenciosa-administrativa no és el mecanisme per resoldre vulneracions de drets fonamentals.

L’advocat de l’Institut de Drets Humans d’Andorra, Alfons Clavera, va celebrar ahir la decisió de la justícia espanyola i va indicar que la resolució “va en la línia del que nosaltres sempre hem entès”. “Entenem que aquí del que es tracta és de donar trasllat d’una notificació d’imputació i que no hi ha cap possiblitat d’impugnació”, va afirmar Clavera. En aquest sentit, va recordar que “Rajoy ja tindrà la possibilitat de defensar-se davant de la justícia andorrana, ara només se l’informa que ha estat imputat”. Sobre el fons de la qüestió, l’advocat va remarcar que “el Codi Penal andorrà només dona protecció diplomàtica als caps d’Estat i no als presidents, de manera que amb la llei a la mà Rajoy no té aquesta immunitat”.

tracking