rEPORTATGE
El mercat verd
Andbus es va convertir ahir en el primer projecte disponible al mercat nacional de compensació de carboni, el qual busca incentivar la sostenibilitat.
Tot i ser una mica complex d’entendre, la idea és simple: una empresa vol reduir la seva petjada en el planeta i aposta per tirar endavant un projecte que redueixi les emissions de diòxid de carboni. Al mateix temps, una altra empresa, que o bé per un motiu reputacional –el que avui en dia s’anomena responsabilitat social corporativa– o bé perquè ja no té capacitat per reduir més les seves emissions, però vol seguir apostant per la sostenibilitat, està disposada a finançar aquests projectes. Com es troben? En el mercat nacional de compensació de carboni. Una eina que va tirar endavant el Govern al setembre del 2021 però que fins ahir no disposava de cap projecte per finançar.
Andbus va convertir-se ahir en el primer projecte que permetrà a alguna entitat compensar les seves emissions de diòxid de carboni. Així, la renovació de part de la flota de la companyia (18 autobusos nous), sumada a una reorganització més eficaç dels desplaçaments va permetre el 2021 estalviar fins a 130 tones de diòxid de carboni (que representaria 1,1 milions de quilòmetres realitzats en un cotxe normal). Ara, les empreses que ho desitgin poden adquirir algun dels 130 crèdits virtuals (cada crèdit equival a una tona estalviada) que acreditin els esforços de la mateixa a favor de la neutralitat carboni (objectiu que s’hauria d’assolir el 2050). Si bé en aquest cas el retorn que preveu Andbus és d’uns 5.000 euros, ja que la pròpia companyia ha fixat el preu del crèdit en 40 euros, la intenció de l’executiu és que cada cop entrin més projectes que apostin per la sostenibilitat i que puguin ser finançats mitjançant l’adquisició d’aquests crèdits en el mercat de compensació.
En aquest sentit, el director de l’Oficina d’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, va destacar ahir el pas significatiu que representa l’entrada d’aquest projecte, però també dels que vindran en un futur. “Tenim interessos de projectes que entraran del sector públic però també del sector comercial, com també tenim empreses interessades del sector hoteler, per exemple, a adquirir aquests crèdits”, va destacar Miquel. De fet, ja hi ha hagut la primera compra de crèdits: va ser el mateix Govern qui va compensar amb sis crèdits les emissions derivades del viatge del vicepresident de la Comissió Europea a Andorra.