els temporers tenen problemes per trobar un lloc on viure

El sector de l'hoteleria tem perdre treballadors per l'habitatge

La poca oferta de pisos de lloguer i els preus elevats fan que algunes persones amb contracte s’hagin de plantejar marxar del país

Turistes entrant en un hotel de la parròquia d'Escaldes-Engordany.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El sector de l’hoteleria tem que alguns temporers que ja tenen un contracte finalment hagin de marxar del país davant la impossibilitat de trobar habitatge. “L’any passat hi havia molta gent que no tenia on dormir i aquest any passarà el mateix”, va predir ahir el director de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol. “Espero que en el mes que queda es pugui intentar que aquesta gent es pugui quedar”, va sostenir. I és que el de l’habitatge és un problema que s’ha cronificat al Principat i que s’agreuja any rere any. “És una roda en la qual portem anys i cada vegada ens fa més mal”, va advertir Pujol.

Per aquest motiu, el director de la UHA va fer una crida a buscar solucions. “La prova pilot de les quotes va anar superbé i ara el següent pas hauria de ser intentar solucionar el tema de l’habitatge.” En aquest sentit, va indicar que dels gairebé 5.000 permisos de treball que preveu la quota d’hivern uns 1.000 haurien de ser per a treballadors que han fet la temporada d’estiu i que renovaran per a la d’hivern. Segons Pujol, això hauria de suposar “un percentatge menys de problemes, perquè potser ja tenen habitatge”.

Tanmateix, el director de la UHA no va ser capaç de concretar per on passen les solucions al problema de l’habitatge. Si bé és cert que alguns empresaris faciliten un lloc on viure als temporers, Pujol va apuntar les dificultats que això suposa. “Fa dues temporades ni t’ho plantejaves”, va confessar. “A l’estiu va ser més fàcil, perquè les ocupacions gairebé mai són del cent per cent”, va argumentar, mentre que a l’hivern aquesta alternativa és poc viable. “Oferir les habitacions als treballadors quan tindràs l’hotel al 90% és molt complicat.”

Pel que fa a un augment de salaris per poder fer front als lloguers, Pujol va sostenir que “si venem qualitat podrem vendre un bon preu i els salaris podran pujar”. I va observar que en aquest cas “la roda ha anat al revés”: “No oferim la qualitat que el país demanda, segurament els salaris no són els que toquen i, en canvi, els preus de les vivendes sí que han augmentat.” Ara bé, va detallar que durant l’estiu els preus van pujar prop d’un 4% per “fer-se valer com a país i establiments”.

Així, Pujol va sostenir que cal previsió. “Ens hem pogut anticipar gràcies a la prova pilot i ja tenim 1.000 persones més o menys col·locades”,va apuntar. “Demanem anticipar les quotes i decisions per fer planificació.” Tanmateix, va observar que això no frena els treballadors. “Si abans rebia 100 currículums al dia ara en rebo 200. Potser això també ens indica que continuem sent atractius per al treballador, inclús amb el problema d’habitatge que tenim.”

Ocupació al 80%

El pont de Tots Sants va tancar amb una ocupació de 79%. “En el context que vivim crec que és una bona xifra”, va celebrar el director de la Unió Hotelera, que va afegir que quan l’ocupació de Tots Sants és del 80% normalment la del pont de desembre se situa al 90%.

ELS HOTELS VEUEN DIFÍCIL REDUIR EL CONSUM

L’estalvi energètic és més complicat de dur a terme als hotels, segons el director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol. “A nivell d’establiments hotelers és una mica més complicat que en un comerç”, va matisar ahir, “perquè el servei és de 24 hores”. En aquest sentit, Pujol va indicar que s’aplicaran les mesures d’estalvi pactades amb Govern a les zones comunes, mentre que a les habitacions el client serà qui decideixi. “Podem jugar molt en els espais comuns, però a les habitacions és complicat”, va argumentar, indicant que no es pot limitar el termòstat perquè “el client paga per un servei”. Ara bé, va observar que des dels establiments “podem induir el client perquè tingui consciència”.

tracking