crisi energètica
Calvó alerta de talls de llum del costat francès
La ministra Calvó preveu un hivern complicat, amb restriccions d’abastament per la banda francesa i un increment de preus
La crisi energètica no es resoldrà a curt termini. “L’hivern”, va afirmar ahir al matí en declaracions als mitjans la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, “serà complicat”. Tant per possibles restriccions d’abastament pel cantó francès, on avui només funcionen 30 de les 54 centrals nuclears que té el país –la resta no poden posar-se en marxa perquè s’hi estan fent tasques de manteniment–, com per la previsió que augmentaran els preus de l’energia. Amb les mesures d’estalvi impulsades per l’executiu, va admetre Calvó, “no n’hi haurà prou” per resoldre el problema energètic, tot i que, per descomptat, sí que ajudaran a alleugerir-lo. Sobretot, va recordar el cap de Govern, Xavier Espot, en la signatura del conveni de col·laboració entre l’executiu i els comuns per l’estalvi energètic, per a FEDA, l’operadora elèctrica del país, que passa per una situació financera “complicada” arran de les tensions del mercat internacional de l’energia.
Calvó va celebrar l’acord a què han arribat el Govern i els comuns, però va recordar que la crisi energètica es mantindrà “en els pròxims mesos i anys”, perquè en aquest període “Europa haurà de fer molts esforços per guanyar independència respecte del gas rus”.
Les mesures d’estalvi que ja s’han començat a aplicar tant al sector públic com al privat han aconseguit reduir el consum a l’octubre respecte dels mesos precedents. Tot i això, Calvó va recordar que el mes ha estat “molt calent”, amb temperatures entre quatre i cinc graus més de mitjana que les de l’any anterior.
Cinquanta empreses
Fins ara una cinquantena d’empreses ja s’han adherit a l’acord d’intencions pactat a l’estiu amb el sector privat per reduir la despesa energètica. L’objectiu del Govern és que s’hi afegeixin cada vegada més organitzacions. És per això que els equips tècnics del ministeri de Medi Ambient han iniciat una ronda de desplaçaments sobre el terreny per acostar en primera persona les mesures d’estalvi a totes les empreses i sumar-les al pacte d’estalvi.
Amb referència a l’acord amb els comuns, Espot va lloar l’exercici de “corresponsabilitat” de les set corporacions i va recordar que “la solució només depèn del comportament de cadascú i de la renúncia d’allò superflu”.
El conveni fixa l’objectiu general d’assolir una reducció de com a mínim del 15% del consum de l’administració comunal i dels òrgans i institucions que en depenen. Per assolir aquesta fita, el conveni prohibeix que en els espais on es disposi de climatització la temperatura sigui inferior a 26 graus centígrads a l’estiu i superior a 20 graus a l’hivern. A més, no permet l’ús d’estufes, ventiladors o aires condicionats individuals si hi ha sistemes col·lectius que assegurin les temperatures de referència.
D’altra banda, el conveni estableix que durant l’horari laborable, tant en els llocs de treball com a les zones comunes, no es farà servir la il·luminació artificial en els moments en què n’hi hagi prou amb la il·luminació natural per veure-hi bé. En acabar la jornada laboral s’hauran d’apagar els llums del lloc de treball i de les zones comunes. En horari no laborable no podran estar mai encesos.
Així mateix, l’enllumenat exterior dels edificis, sigui informatiu, ornamental, monumental o simbòlic, s’encendrà no més aviat de la tarda, amb la posta del sol, i s’apagarà no més tard de les vuit del vespre. En el cas de l’enllumenat dels monuments, les estàtues i les fonts, l’horari de tancament seran les deu de la nit.
Pel que fa a l’enllumenat de Nadal, funcionarà com a molt durant un total de 6,5 setmanes consecutives i des que es comença a fer fosc fins a les dotze de la nit. A més, haurà de consumir el 30% menys en relació amb la despesa de l’exercici anterior. Com a excepció, es podrà mantenir l’enllumenat de Nadal encès els dies 25 de desembre i 1 i 6 de gener fins a les dues de la matinada.
CLAUS
1 Objectiu de com a mínim el 15% de reducció
El conveni fixa l’objectiu general d’assolir una reducció de com a mínim el 15% del consum de l’administració comunal i dels òrgans que en depenen.
2 Límits de temperatura a l’hivern i l’estiu
La temperatura dels edificis comunals no podrà ser inferior a 26 graus centígrads a l’estiu i superior a 20 graus a l’hivern, segons el conveni.
3 Menys hores d’enllumenat
de nadal
L’enllumenat de Nadal funcionarà com a molt durant un total de 6,5 setmanes consecutives i des que es comença a fer fosc fins a les dotze de la nit.