climatologia

El darrer mes ha estat l'octubre més càlid des de l'any 1950

La temperatura màxima ha superat els 20 graus durant 13 dies

L'anomalia de la temperatura mensual aquest 2022.ARI

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El novembre ha arrencat amb una davallada notable de les temperatures i nevades en parròquies altes, una climatologia pròpia de l’època després d’un octubre clarament càlid. Els registres que ha tractat i publicat Andorra Recerca+Innovació així ho constaten. Segons les dades de l’estació central de FEDA, la temperatura mitjana ha estat de 14,5 graus, 3,87 graus per sobre de la registrada en el període de referència, del 1981 al 2010. “Les temperatures diàries per a aquest octubre han estat poc habituals”, afirma Andorra Recerca+Innovació, havent-se convertit en l’octubre més càlid des del 1950.

Les dades recollides apunten que les temperatures diàries s’han situat per sobre de la mitjana durant tot el mes, assolint els 24 graus com a rècord i havent superat els 20 graus durant 13 dies. Al seu torn, les mínimes també han estat superiors al normal. En aquest sentit, s’apunta que durant 14 dies han estat per sobre dels 9 graus, “valors molt per sobre de la mitjana climàtica”. Quant a les precipitacions, els registres de l’estació de FEDA indiquen “un octubre sec”.

El que ha succeït a l’octubre quant a la climatologia s’ha repetit durant la majoria de mesos d’aquest 2022. Així, Andorra Recerca afirma que “excepte un març i abril més normals”, la resta de l’any ha estat caracteritzada per valors superiors a la mitjana. “Aquests darrers mesos costa veure un dia amb temperatures pròximes a valors normals per l’època de l’any”, s’assenyala.

tracking