no-discriminació entre homes i dones
Directrius per assolir la igualtat a la feina
L’ADA presenta un nou manual d’igualtat per a empreses amb menys de 50 treballadors
La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, i l’Associació de Dones d’Andorra (ADA) van presentar ahir el nou manual d’igualtat de gènere per a empreses de menys de 50 treballadors. El text té com a objectiu informar aquestes agrupacions, que conformen el 80% del teixit empresarial del Principat, sobre quines són les accions i mesures que han de dur a terme per assolir la igualtat en l’àmbit laboral. El manual pren com a referent la Llei 6/2022 per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes, aprovada el 31 de març.
“És un pas molt important per a l’àmbit empresarial. S’hauria pogut haver fet abans, sí, però la qüestió és que per fi s’ha fet”, va assenyalar Mònica Codina, presidenta de l’ADA, tot afegint que “on no arriben els polítics poden arribar les entitats socials”. En aquest sentit, tot i que les empreses de menys de 50 treballadors no hauran d’elaborar un pla d’igualtat, sí que han de garantir la no-discriminació i afavorir la igualtat d’oportunitats, a més de complir certs objectius que marca la guia.
Un d’aquests objectius és prevenir i abordar l’assetjament sexual i per raó de gènere a la feina que, tal com s’especifica a la guia, “moltes vegades no s’identifica com o tal o no se li dona la importància que mereix”. Es tracta d’evitar, per exemple, apropaments físics excessius, actituds paternalistes cap a les dones treballadores, ridiculitzar o utilitzar un humor sexista. Així mateix, el manual fa referència a la importància d’utilitzar publicitat no discriminatòria per raó de sexe i fomentar la comunicació inclusiva, entre altres punts.
El manual és un treball de l’Associació de Dones d’Andorra, amb la col·laboració de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis. De fet, la directora, Pilar Escaler, va qualificar la guia com “un primer pas” per avançar cap a un teixit empresarial basat en la igualtat de gènere. “En un futur, veurem quines altres mesures cal prendre”, va concloure.
OBJECTIUS
1. Registre de dades sobre la bretxa salarial
Les empreses han de dur un registre anual sobre la bretxa salarial de gènere, amb una sèrie d’indicadors específics que es detallen al manual.
2. Prevenció de l'assetjament sexual
El manual informa de com prevenir i abordar l’assetjament sexual i per raó de sexe, que inclou fer apropaments físics excessius, tenir actituds paternalistes cap a una dona, utilitzar humor sexista...
3. Publicitat no discriminatòria per raó de sexe
Es prohibeix, segons la Llei 6/2022 per al dret a la igualtat, la publicitat que suposa la cosificació i sexualització de les dones, i tota aquella que reprodueix estereotips de gènere en general.
4. Igualtat de tracte i no-discriminació
Tot i que les empreses de menys de 50 treballadors no han d’elaborar un pla d’igualtat, han de garantir la igualtat de tracte i la no-discriminació entre dones i homes, a més d’afavorir a la igualtat d’oportunitat entre ambdós gèneres.
5. Participació equilibrada als consells
Les societats mercantils que estan obligades a sotmetre els seus comptes anuals a una auditoria de comptes han de vetllar per una participació equilibrada als consells d’administració.
6. Comunicació inclusiva a la feina
Inclou evitar imatges sexistes, no fer servir expressions discriminatòries o desafortunades com “els drets de l’home” o “senyoreta”, utilitzar substantius genèrics per no utilitzar sempre el masculí, etc.