legislació
DA acota el permís per a nòmades digitals per no fer “excepcions”
La majoria afirma que seguiran el circuit d’immigració habitual però que tindran una autorització diferent com passa amb els temporers
La llei d’economia digital crearà un permís d’immigració específic per als nòmades digitals, aquells professionals que utilitzin les noves tecnologies per treballar sense un lloc fix de feina. El permís estarà adaptat a les característiques de la figura laboral però “sense sortir del marc general de la llei d’immigració”, segons van deixar clar fonts demòcrates. En el treball fet en la comissió parlamentària, el grup de la majoria va presentar fins a 59 esmenes per tal d’adequar certes qüestions del text presentat per Govern que no veien clares, entre les quals els requisits d’immigració. En aquest sentit, DA ha volgut “acotar” el concepte amb els mateixos preceptes que la resta de permisos d’immigració amb la voluntat que “passi pel circut normal d’immigració amb adaptacions per la modalitat de feina” i que “s’entengui que no estem fent excepcions”. A tall d’exemple, s’afegeix el coliving com a modalitat d’habitatge per obtenir el permís i l’autorització tindrà una durada lligada al projecte pel qual hagi estat contractada la persona. El Govern podrà obrir quotes segons els projectes d’interès i en cas que un sector ho sol·liciti es podran ampliar “com passa ara amb els temporers”, van exposar les fonts.
El motiu principal de detallar com serà el nou permís d’immigració és no crear “fissures” amb els ja existents i protegir el marc migratori actual, que és el que s’està defensant a Brussel·les en el marc de les negociacions per a l’acord d’associació amb la Unió Europea. Malgrat els canvis afegits durant el treball en comissió, els socialdemòcrates recelen del nou permís i el que volien era eliminar-lo.
Els socialdemòcrates tampoc comparteixen la regulació del coliving, una modalitat per compartir habitatge, perquè consideren que precaritzarà encara més el mercat del lloguer. Tampoc hi estan d’acord des de terceravia. Amb tot, la majoria no ha canviat d’opinió i únicament ha modificat aquest aspecte de la llei per tal d’obrir les portes a que aquests espais també puguin ser una opció per a la gent jove.
La llei també crea zones econòmiques especials amb incentius dins del territori nacional. En aquest punt, els demòcrates han afegit un nou requisit, i és que a part del permís de l’executiu, es necessiti també el del comú pertinent. Així mateix, la llei regularitzarà altres aspectes com el teletreball i la desconnexió digital, que s’hauran de pactar amb l’empresa per tal de determinar en el primer cas en quines condicions i, en el segon, l’horari durant el qual el treballador no haurà d’estar atent a missatges o trucades de feina. El treball de la comissió ja està acabat i es preveu que la llei pugui ser votada a la cambra del Consell General aquest mes de novembre.
TEXT LEGISLATIU
-Nòmades digitals
La llei introdueix un nou permís d’immigració per als nòmades digitals, amb un termini determinat lligat al projecte que desenvolupin.
-Coliving
El text introdueix també la modalitat de coliving per compartir habitatge. Estarà oberta als nòmades digitals però també als joves.
-El PS, en contra
El PS està en contra tant del permís especial per als nòmades digitals com de regular el coliving, perquè consideren que precaritza el mercat de l’habitatge.
-Teletreball
La llei també regula el teletreball i la desconnexió digital, que s’haurà d’acordar entre l’empresari i el treballador.
INVERSIÓ MÉS ALTA PER ALS RESIDENTS PASSIUS
La llei d’economia digital aporta canvis pel que fa a la inversió dels residents passius que es volen instal·lar al país. Un cop aprovat el text, aquells que vulguin obtenir la residència passiva hauran de realitzar una inversió de 600.000 euros al Principat. La xifra es pot reduir fins als 400.000 euros en cas que la inversió es faci directament al fons de l’habitatge promogut per l’executiu. La mesura va ser anunciada pel cap de Govern, Xavier Espot, durant el debat d’orientació política que es va celebrar al setembre però la xifra s’ha rebaixat –Espot la va fixar en 800.000 euros– mitjançant el treball en comissió parlamentària per por que una xifra massa elevada frenés la inversió en sec. Així mateix, els inversors estrangers que vulguin constituir una societat al país i obtenir un permís de residència i treball hauran de tenir una participació mínima del 34% en la societat en qüestió. Fins ara aquest requisit era del 25% de l’empresa. També s’incrementa el dipòsit d’aquells que vulguin residir i ser treballadors per compte propi fins als 50.000 euros, quan fins ara era de 15.000 euros.