cartera de serveis

Podòleg cobert per a gent gran i diabètics

El Col·legi adverteix del desacord amb les condicions plantejades per entrar a la CASS

Un podòleg tractant el peu d'un pacient.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La podologia va ser una de les especialitats que s’introduïa a la cartera de serveis i que, per tant, passarien a tenir cobertura de la seguretat social. Però el Col·legi que aglutina aquests professionals sanitaris –que puntualitza que tampoc havien demanat entrar a l’activitat finançada per la CASS– ja adverteix que no combrega amb les condicions plantejades inicialment i que, si bé comparteixen el benefici de facilitar l’accés als seu serveis, “no volem que es faci a costa dels professionals”.

D’entrada, el plantejament és que el podòleg tindrà cobertura de la CASS només per a la gent gran –que fa anys que ho reclama– i persones amb diabetis que per la patologia que pateixen tenen un risc important de patir complicacions al peu i són, per tant, població vulnerable. A més, en el cas d’aquests últims, no es tracta d’una cobertura universal sinó que tindrà unes limitacions, quant al número de sessions i altres condicions. I amb una tarifa que el col·lectiu rebutja de ple.

Ara mateix, segons va explicar la presidenta del Col·legi, Nerea Miguel, una quiropodia, que és el tractament bàsic que es fa en una visita a la consulta del podòleg, té una tarifa a les consultes d’aquesta especialitat que hi ha al país de 30 euros. El ministeri els ha plantejat una tarifa de 23 euros per una visita especifica per a persones diabètiques que requereix d’almenys una hora de sessió, a banda d’un material molt específic per poder fer la intervenció necessària, exposa. “I òbviament així [amb aquesta tarifa] no serà”, va deixar clar Miguel.

La màxima responsable del col·lectiu va argumentar, a més, la incongruència que es pugui fixar un límit de sessions anuals cobertes per a pacients diabètics. “I què li ha de dir [el professional] si en necessita més?”. El Col·legi i el ministeri es van trobar la setmana passada i les converses han de continuar i s’augura que no es tancarà res a molt curt termini. Miguel insisteix que són conscients que “hi ha gent que t’ho diu que no es pot pagar un tractament” i que poder comptar amb la cobertura pública seria un avenç en aquest sentit, però aquesta proposta del ministeri no en dona resposta. “Potser hi ha alguna persona que no està en aquesta franja d’edat que necessita el podòleg més que una persona gran”, va afegir-hi.

ALTRES COL·LECTIUS

També van ser novetat de la cartera de serveis els dietistes i nutricionistes. En aquest cas, no s’ha avançat en els detalls i el Col·legi que els agrupa està a l’espera de l’aprovació de la llei de professions sanitàries. Els professionals amb la negociació més avançada són els psicòlegs, que sí que asseguren que hi ha consens amb el ministeri liderat per Albert Font i que esperen tancar l’acord com a màxim durant el primer trimestre de l’any vinent. Els psicòlegs ja han acordat les patologies que estarien cobertes però han de tancar tarifes i número de sessions.

DESACORDS

-Tarifes

El ministeri proposa 23 euros per una sessió específica per un pacient diabètic. Una consulta bàsica al podòleg en val ara mateix 30.

-Limitacions

Els pacients que compleixin les condicions fixades tindrien cobertura si acudeixen al podòleg, però un número limitat de vegades.

tracking