debat sobre el poder adquisitiu
El sou dels alts càrrecs del Govern s'apujarà amb l'IPC
El pressupost per a l’any vinent preveu que les retribucions del cap de Govern, els ministres i els secretaris d’Estat, entre d’altres, percebin l’augment
El projecte de llei del pressupost per a l’any vinent inclou un article segons el qual els salaris dels alts càrrecs del Govern s’incrementaran segons l’IPC. En concret, l’article 17.1 de la llei indica que “les retribucions del cap de Govern, dels ministres, del cap del gabinet del cap de Govern, del secretari general del Govern, dels secretaris d’Estat, d’altres alts càrrecs del Govern, dels ambaixadors, dels càrrecs directius dels organismes públics, dels de les entitats parapúbliques, dels de les societats públiques, i del personal de relació especial de l’Administració general s’incrementen l’exercici del 2023 en funció de l’índex de preus de consum (IPC)”. Així mateix, s’afegeix que “igualment, durant el mateix exercici, les retribucions dels membres del Consell Superior de la Justícia, dels magistrats, dels batlles, del fiscal general, dels fiscals adjunts, del president del Tribunal de Corts i del president del Tribunal Superior s’incrementen l’exercici del 2023 en funció de l’IPC”.
Cal tenir present que per llei als funcionaris també se’ls actualitza el sou amb l’IPC i que, a més, la recentment aprovada Llei de la funció pública també preveu un augment del 3% de les graelles salarials del cos general, dels cossos especials, del de justícia i del d’educació a partir del gener de l’any vinent.
L’aplicació de l’IPC als càrrecs del Govern i als treballadors públics no és exclusiva d’aquest any, si bé arriba en un moment delicat coincidint amb el debat entre patronal i sindicats sobre l’increment dels salaris que s’haurà d’aplicar als treballadors de les empreses privades, així com de la pujada que es podrà aplicar als lloguers tenint en compte que l’IPC està disparat. La pèrdua de poder adquisitiu també coincideix amb la celebració, a pocs mesos vista, de les eleccions.
De moment, la posició de CEA i sindicats està molt allunyada i més enllà d’un inici d’acord per incrementar el salari mínim, no hi ha cap decisió per a la resta de sous. El plantejament que hi ha sobre la taula és que si l’IPC acaba sent molt elevat, no s’apliqui la seva totalitat als salaris ni tampoc als lloguers. Una possibilitat és fer un increment per franges, de manera que el salari mínim augmenti en major percentatge i vagi disminuint a mesura que el sou augmenti. Aquesta mesura aniria en la línia de la ja anunciada a l’abril que actualitzava tots els salaris fins a 27.130 euros anuals amb un 3,3% i que, per tant, deixava fora aquells treballadors amb sous superiors als 2.250 euros al mes. El pressupost, però, no fa distinció de la pujada salarial en funció de les nòmines.
FETS
-IPC del 2023
El pressupost per a l’any vinent inclou un article per tal que els salaris dels alts càrrecs de Govern s’actualitzin amb l’IPC.
-Funció pública
Per llei, les nòmines dels funcionaris també s’actualitzen amb l’IPC. A més, la Llei de la funció pública incrementa les graelles salarials amb un 3% per a l’any vinent.
-Negociació
La patronal i la CEA negocien en quins salaris i en quin percentatge s’aplicarà l’IPC als sous dels treballadors de l’empresa privada.
ALIMENTACIÓ I TRANSPORT SITUEN L'IPC DE L'OCTUBRE AL 7%
L’índex de preus al consum (IPC) anual ha pujat fins al 7% a l’octubre, segons la dada publicada ahir per Estadística. La xifra suposa un creixement de dues dècimes respecte al 6,8% de l’IPC del setembre i d’una dècima per sobre del 6,9% de l’indicador avançat. La inflació subjacent, que no té en compte energia i productes frescos, va arribar al 4,1% el mes passat. El departament d’Estadística indica que el creixement de la inflació durant el mes d’octubre, amb una variació mensual del 0,7%, està motivada per l’encariment dels aliments i les begudes no alcohòliques, que han pujat un 1,2%, i del transport, que registra un ascens de preus de l’1,7%. L’informe incideix que la major pujada de preus s’ha donat en llegums i verdures, la llet, formatge i ous, i la fruita i, en menor grau, en la carn i el peix. En el cas dels transports s’atribueix l’increment de preus dels serveis de manteniment i reparació, dels carburants i lubricants i del transport aeri. La inflació registrada a l’octubre al Principat s’atansa a l’IPC d’Espanya i supera el de França. En el cas del país veí del sud, l’indicador avançat del mes d’octubre havia baixat fins al 7,3% des del 8,9% que es va registrar el mes de setembre. A França la dada de l’octubre també és encara provisional i se situa en el 6,2%, per sobre del 5,6% que es va registrar el mes anterior.