La Massana
Pal i Arinsal estaran connectades per pistes l'any vinent
S’instal·larà un teleesquí de retorn i un telecadira i s’intentarà no alterar la muntanya
El projecte d’unir Pal i Arinsal podria ser una realitat de cara a l’any que ve, segons va anunciar ahir al vespre el director de l’estació, Josep Marticella. La connexió esquiable entre les dues valls va ser un dels punts que va despertar més interès entre veïns de la Massana durant la reunió de poble que es va celebrar ahir per explicar els canvis derivats del procés d’integració de SETAP 365, així com els nous projectes a curt termini.
“La temporada que ve podem dir que estarem units”, va sentenciar Marticella. “Si es compleixen les previsions econòmiques, penso que tindrem la capacitat econòmica de fer front a la connexió esquiable amb pistes i un petit teleesquí de retorn”, va afegir. Per la seva banda, la cònsol major de la Massana, Olga Molné, va detallar que la connexió es farà a través de pistes negres i, com a mínim, una pista vermella. “S’ha descartat qualsevol pista verda o blava que malmetrien la muntanya i les pistes passaran per l’actual vessant.” D’aquestes pistes, com a mínim una comptarà amb neu de cultiu. A més, la cònsol va apuntar que també s’instal·larà un telecadira. Pel que fa als ginys, el director general de Soldeu-el Tarter, David Hidalgo, va destacar que “una de les prioritats és el telecadira del pic Negre”, ja que l’actual és molt lent. “A partir d’aquí es desenvoluparien altres fases en funció de les capacitats i el pulmó financer que tinguem”, va observar Marticlella. Les quatre fases en què es divideix el projecte són les pistes, la neu de cultiu, els ginys mecànics i les allaus.
De moment, el cost de la connexió es desconeix. Ara bé, Marticella va recordar que l’acord de SETAP 365 ha servit per augmentar la capacitat econòmica de l’estació, que es trobava en una situació molt delicada abans del pacte.
De moment, les previsions són bones. “Portem unes vendes espectaculars, amb el 60% dels forfets de temporada venuts respecte a l’any anterior, quan estàvem al 40%”. Pel que fa a l’inici de la temporada, Marticella va optar per mantenir-se prudent. Tanmateix, va assenyalar que “estem preparats per poder aprofitar de la millor manera qualsevol finestra de fred o precipitació”.
DESESTACIONALITZACIÓ
D’altra banda, un veí de la parròquia va posar en relleu la importància de desestacionalitzar l’activitat perquè els negocis “no tinguem tants problemes amb el personal”. En aquest sentit, Molné va destacar el canvi de concepte: “Els dominis esquiables ara són estacions de muntanya, perquè tenen una temporada molt més àmplia”, indicant que s’ofereixen més activitats.
SETAP 365 INVERTEIX 2,5 MILIONS D'EUROS A PAL ARINSAL
Aquesta temporada, SETAP 365 ha destinat 2,5 milions d’euros a la millora dels equipaments i serveis de Pal Arinsal. “La part de restaurants s’emporta una part importantíssima”, va apuntar Hidalgo, que explicarà la resta de projectes a la presentació de la temporada. Aquesta inversió ha estat possible, segons va remarcar Marticella, gràcies a la integració d’EMAP i Ensisa a la societat SETAP 365. Així doncs, al desembre s’inauguraran els tres nous restaurants que substitueixen els anteriors espais del sector d’Arinsal. L’objectiu és “millorar moltíssim la restauració de la part d’Arinsal. D’una manera general volem portar les dues estacions cap a l’excel·lència perquè el turista s’emporti un bon record”, va sostenir Molné. Per la seva banda, la cònsol menor, Eva Sansa, va exposar els beneficis que aquesta integració ha suposat per a les finances comunals. “Amb aquest canvi de model, la Massana hi surt guanyant perquè tenim noves inversions a l’estació sense que el comú hagi de desemborsar diners com passava fins ara. Això ens permet fer més inversions a la parròquia, cosa que és en benefici de tots els massanencs.” D’altra banda, Sansa va destacar que el pacte de socis ha impulsat que dos hotels que havien hagut d’abaixar la persiana reobrin i que es treballi per obrir un hostal a Arinsal.