CONFERÈNCIA AL CONSELL GENERAL

Isidre Bartumeu lloa El Coprincipat

Isidre Bartumeu pronuncia una conferència sobre el paper que han tingut els coprínceps

Isidre Bartumeu lloa el CoprincipatFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Coprincipat, garantia de la independència d’Andorra: episodis de la nostra història, va ser el títol de la conferència que va oferir ahir al vespre el notari Isidre Bartumeu basada en la tesi doctoral que ha estat elaborant al llarg dels últims 12 anys i amb la qual va obtenir una qualificació d’excel·lent cum laude el juny passat. L’acte estava organitzat pel Grup d’exsíndics i exconsellers generals (Gesco) i pel Consell General i va reunir nombroses autoritats polítiques, entre les quals el cap de Govern, Xavier Espot, i d’altres d’etapes anteriors.

Al final de la xerrada, un dels assistents va deixar anar una pregunta esperada en aquest moment polític: com podria afectar el Coprincipat parlamentari la despenalització de l’avortament, que reclama una part important de la societat andorrana, i Bartumeu va manifestar que Andorra té la capacitat avui dia de poder regular qualsevol àmbit, “però hi ha efectes” pel que fa a aquest punt en concret. En aquest sentit, Bartumeu va opinar, a preguntes dels mitjans de comunicació, que “el Coprincipat serà el que els andorrans vulguin que sigui. Seran els andorrans els que diran quin és el sistema institucional que volen que els regeixi demà”. “Les constitucions muten i s’adapten a les situacions del moment”, va afegir Bartumeu, que va posar èmfasi amb el fet de fer els possibles canvis “quan hi hagi un consens molt gran, ja que les coses que funcionen, en principi, no s’han de canviar. L’encarregada d’obrir l’acte va ser la síndica general, Roser Suñé, que va destacar la importància “de conèixer el passat per poder planificar”, tot anunciant que hi hauria més iniciatives al voltant del treball elaborat per Bartumeu.

La presidenta del Gesco, Rosa Maria Mandicó, per la seva part, va destacar que feia temps que no veia “tants polítics junts”. El vocal del Gesco Miquel Armengol va repassar la trajectòria professional de Bartumeu, notari des de fa 24 anys, secretari de Sindicatura en el període en què es va elaborar la Constitució i secretari general del Tribunal Constitucional entre el 1994 i el 1998. Armengol va ser molt clar pel que fa al Coprincipat tot afirmant que “no ens podem permetre cap discrepància que posi en qüestió el nostre règim”. Bartumeu, que ha pogut fins i tot consultar els arxius del Vaticà, va explicar que les institucions de base popular a Andorra arrenquen ja en temps visigòtics i culminen en la Constitució del 1993.

Isidre Bartumeu durant la conferència al vestíbul del Consell General.

tracking