david macià

“Invertir a curt termini és especular; no sabem el futur”

David Macià en una imatge d'arxiu.Crèdit Andorrà

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avui a les 19 hores el director d’inversions i d’estratègia de mercats de Crèdit Andorrà Asset Management ofereix una xerrada online per parlar sobre les claus per invertir en borsa.

Què cal per invertir en borsa?

Temps. A curt termini és especular, perquè no podem saber què passarà en el futur. Invertir pensant en un escenari a curt termini és apostar.

Per tant, la gent que analitza 10.000 indicadors i fa 2.000 operacions juga amb foc?

Jo no comparteixo aquesta idea que els indicadors et permeten veure el futur. Hi ha molta gent que intenta a curt termini analitzar-ho i fer moviments. La majoria de la gent quan fa moviments d’aquesta mena es veu atrapada.

És molt atractiu guanyar diners molt ràpidament...

Suposo que és innat voler guanyar diners de pressa, però això no és invertir. Warren Buffet diu que el seu període d’inversió és “sempre”.

Avui en dia, invertir és més fàcil que mai?

Sens dubte. La tecnologia ens ha canviat la vida. Fa trenta anys havies de trucar i que algú et vengués una acció. Ara tot és molt diferent. Ni bo ni dolent, depèn de l’ús que en fem.

Aquesta inexperiència es nota als mercats?

La inexperiència es nota com més petita és la companyia. Fa un parell d’anys es va posar de moda que un grup de persones s’organitzaven per fer pujar molt bruscament les accions de petites empreses. Aquest tipus de coses són possibles, però només en empreses molt petites.

La psicologia juga un paper clau en la inversió, oi?

El nostre cap funciona d’una manera. No ha donat temps evolutivament parlant perquè en moltes decisions siguem racionals i no instintius. Aquí l’experiència juga com un factor clau perquè quan has vist mil sorpreses ho afrontes amb menys mal de panxa.

La borsa, a llarg termini, sempre puja?

Compte, jo no parlo de la borsa en general. Nosaltres parlem de companyies concretes a preus raonables. Estic d’acord amb els que diuen que la borsa en general no sempre puja a llarg termini. Per exemple, la borsa europea encara està a nivells de fa 15 anys. Però si busquem compa­nyies concretes a preus raonables, amb temps és molt difícil que no acabis traient rendibilitat.

Quant de temps cal per invertir?

No hi ha un termini màgic. Com menys termini, més risc estàs assumint. El punt de partida per mi són cinc anys.

Hi ha una tendència a invertir en companyies responsables amb el medi ambient?

Hi ha una tendència inequívoca a invertir en aquelles empreses que són la solució al canvi climàtic, però aquí cal ser molt selectius perquè ens podem trobar amb sobrepreus. Bones companyies a preus raonables.

Criptomonedes: sí o no?

No tinc res en contra d’elles. Però tinc dificultats per valorar aquests actius. No sé quan estan a preus baixos, perquè no les puc valorar.

tracking