canvis en la imposició directa
Incentius fiscals per potenciar les donacions culturals, socials i esportives
DA proposa deduccions a l’Impost de Societats i a l’IRPF per promocionar el mecenatge a entitats socials i a artistes i esportistes amateurs
El projecte de llei de mesures per a la reforma de la imposició directa permetrà fer deduccions en l’Impost de Societats i en l’IRPF a aquelles persones jurídiques o físiques que facin mecenatge social, cultural o esportiu a amateurs. Així ho ha proposat DA a través de diverses esmenes a la reforma fiscal que està actualment en tràmit parlamentari i que pretén modificar alguns aspectes dels impostos directes principals per tal d’ajustar-los i evitar mecanimes abusius o poc eficients, segons el Govern.
En concret, la proposta del grup demòcrata introdueix tres conceptes amb la voluntat d’incentivar el mecenatge. El primer té a veure amb les donacions que facin les empreses i, per tant, té un efecte sobre l’Impost de Societats. Es tracta d’una reducció fiscal per a aquelles empreses que patrocinin esportistes o artistes no professionals o entitats socials. En concret, la llei permetrà “minorar de la quota de tributació el resultat d’aplicar el 25 per cent al valor del donatiu”, sigui dinerari o en forma de béns o drets, tenint en compte el seu valor comptable. Queden fora d’aquests supòsits les quotes de socis satisfetes a les associacions sense ànim de lucre, així com les prestacions gratuïtes de serveis. De la mateixa manera, “estan exemptes les rendes positives que es posin de manifest en els donants contribuents d’aquest impost com a conseqüència dels donatius” als quals fa referència el text. La llei també inclourà límits, de manera que “l’import de la minoració de la quota de tributació per la realització dels donatius [...] no podrà excedir del 10 per cent de la base de tributació corresponent a l’obligat tributari en el període impositiu en què s’ha generat”. La difusió pública que l’empresa pugui fer dels donatius realitzats no alterarà que puguin fer les deduccions.
Aquelles empreses que duguin a terme esponsorització a fundacions o associacions sense ànim de lucre de caràcter cultural, esportiu o social també podran minorar de la quota de tributació “el resultat d’aplicar el 10% de l’import o valor de les despeses i inversions realitzades”. La base de la deducció serà referent a les inversions o despeses satisfetes en l’exercici i no podrà superar els 100.000 euros. Es preveuen també deduccions en cas de participar en projectes declarats d’interès nacional. En aquest cas, els obligats tributaris que “realitzin aportacions gratuïtes per al finançament d’aquests projectes poden minorar de la quota de tributació de l’impost el resultat d’aplicar el 75 per cent del valor de les aportacions” que hauran de complir els requisits marcats al text legislatiu com ara ser irrevocables i tenir una acreditació de l’entitat en qüestió.
En la mateixa línia, DA presenta una esmena que proposa el mateix però per a persones físiques, de manera que la deducció es faria a través de l’IRPF. En aquest cas, es podrà minorar de la quota de tributació el 25% del valor del donatiu.
Finalment, s’introdueix el concepte de micromecenatge per a aquelles donacions que no superien els 100 euros anuals i que donaran dret al tributari a minorar de la quota de tributació el 90% de l’import total. En aquest darrer cas, es permetrà fer la deducció en els tres períodes impositius posteriors a la donació en cas d’insuficiènia de la quota de tributació. Si el micromecenatge el fa una empresa, la deducció s’aplicarà d’igual manera a l’impost de societats.
MODIFICACIÓ
1 Deducció per a les empreses que facin mecenatge
Aquelles empreses que facin mecenatge o esponsorització a entitats socials o artistes o esportistes amateurs podran reduir la seva quota de tributació.
2 Reducció de l’IRPF en cas de donacions
Quan siguin persones físiques les qui facin el mecenatge, podran reduir la seva quota de tributació de l’IRPF el 25% del valor total del donatiu.
3 Incentius per al mecenatge de fins a 100 euros
Les donacions de fins a 100 euros anuals donaran dret al tributari a minorar de la quota el 90% de l’import total. Es vol incentivar així el micromecenatge.
LES EMPRESES AMB BENEFICIS PAGARAN L'IS
El consell de ministres va aprovar la reforma fiscal a mitjan abril per tal de poder-la entrar a tràmit parlamentari i que s’aprovés abans de finalitzar l’any. Un dels principals objectius de la reforma legislativa, tal com va explicar en el seu dia el ministre Eric Jover, és canviar el règim fiscal perquè totes les empreses que tinguin beneficis paguin l’impost de societats (IS). Actualment, tot i que el sistema fiscal marca que la tributació ha de ser del 10% en tipus nominal, hi ha empreses que tenen la possibilitat d’aplicar compensacions o deduccions per rebaixar-la fins al 0%, tot i haver generat beneficis. Per evitar-ho, la reforma que actualment és en tràmit parlamentari aplica que totes les societats amb beneficis hauran d’aportar un mínim del 3% a partir de l’exercici fiscal del 2023.