temporada de neu
La unió dels sectors de Pal i Arinsal costarà 30 milions
Els dos sectors estarien connectats per a l’inici de la temporada d’hivern 2023-2024
El projecte d’unir Pal i Arinsal ja és una realitat. Així ho va anunciar ahir el director general de Granvalira Resorts, Juan Ramón Moreno, que va estimar en 30 milions d’euros la inversió per dur a terme la connexió entre les dues valls de cara a l’any vinent. Així mateix, Moreno va avançar que les primeres pistes d’esquí a obrir aquesta temporada de neu seran les d’Ordino Arcalís, que ho faran aquest cap de setmana sempre que les condicions meteorològiques ho permetin. L’obertura generalitzada serà el 2 de desembre.
Grandvalira Resorts va presentar ahir les novetats per a la temporada d’hivern 2022-2023, la primera en què totes les estacions del Principat –Ordino Arcalís, Pal Arinsal i Grandvalira– estaran agrupades sota una mateixa marca. La companyia va estimar en 17,5 milions d’euros la inversió d’aquest any, repartits entre 12,5 milions a Grandvalira, 2,5 milions a Pal Arinsal i 2,5 milions a Ordino Arcalís, a més dels 2,5 milions d’euros més destinats a comunicació. De cara a l’any vinent, però, s’hi hauran de sumar 30 milions més.
“El proper any farem una inversió molt important de prop de 30 milions d’euros per a la unificació de Pal i Arinsal”, va confirmar el director general de Granvalira Resorts. Aquesta connexió es farà a través de pistes negres i, com a mínim, una pista vermella. Si tot va com es preveu, els dos sectors estarien connectats per a l’inici de la temporada de neu 2023-2024.
FORFET ÚNIC
El gros més important de la partida d’inversions d’aquesta temporada, 2,5 milions, s’ha destinat a l’autoproducció d’energia i mesures d’estalvi energètic. També s’han esmerçat esforços per millorar pistes, infraestructures, instal·lacions i per diversificar l’oferta de restauració. “Hem volgut fer un esforç molt gran aquesta temporada i crec que el visitant ho notarà”, va dir Moreno.
Així mateix, aquest hivern serà el primer que comptarà amb un forfet únic, que donarà accés a qualsevol dels dominis del Principat. Es tracta d’un total de 303 quilòmetres esquiables, 213 pistes i 123 remuntadors mecànics. “Som l’únic país del món on es pot esquiar a totes les pistes amb un sol forfet”, va destacar el director general de la nova marca, tot apuntant la projecció internacional que això suposa.
De fet, una altra de les innovacions d’enguany és que Grandvalira Resorts passarà a formar part d’Ikon Pass, un passi d’esquí global nascut als Estats Units que dona accés a més de 50 estacions d’esquí d’arreu del món. Les destinacions són deu estacions d’esquí del Canadà, una de Sud-amèrica, 41 dels Estats Units, cinc d’Europa (entre les quals s’inclou la del Principat), dues de l’Àsia i cinc d’Oceania. El gran avantatge és que tothom que adquireixi el pas global, sigui del continent que sigui, podrà esquiar també a totes les pistes Principat.
Moreno va qualificar aquest pas com “una gran oportunitat per al país”, ja que “el mercat americà començarà a venir a Andorra a esquiar”. L’objectiu de tot plegat és assolir els 2,5 milions de dies d’esquí.
MESURES D'ESTALVI ENERGÈTIC PER REDUIR EL CONSUM UN 15%
Grandvalira Resorts se suma a la crida del Govern i tractarà de reduir el consum energètic fins a un 15% respecte a la temporada passada. Autoproduirà prop del 25% de l’energia que consumeixen les tres estacions d’esquí i, segons el director general, Juan Ramón Moreno, “l’objectiu del grup és anar augmentant aquests percentatges i ser més autosuficients”. En aquest sentit, Ordino Arcalís és des del 2016 autosuficient al 100%, Pal Arinsal és capaç d’autoproduir el 37% de l’energia que consumeix a l’any i Grandvalira produirà des d’aquesta temporada el 6%. Entre altres mesures adoptades hi ha l’optimització del funcionament dels ginys per adaptar-los a l’afluència de clients, la instal·lació de més sensors de moviment i canvi a bombetes led per obtenir un major control del consum de llum, i la regulació de les temperatures dels sistemes de calefacció als edificis i de la temperatura de l’aigua a les aixetes dels lavabos. Tot i aquestes mesures d’estalvi energètic, el director general del grup va puntualitzar que la prioritat és que “el servei continuï sent sempre el màxim possible”.