DIARI TV-'parlem-ne'

Serra considera que assolir la majoria absoluta és “complex”

El secretari general de Demòcrates considera que la coalició ha fet “una bona feina”

El secretari general de Demòcrates, Jaume Serra, poc abans de l'entrevista a Diari TV.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El secretari general de Demòcrates, Jaume Serra, es va referir ahir al programa Parlem-ne, de Diari TV, a les dificultats que hi ha a Andorra perquè un partit pugui guanyar les eleccions generals per majoria absoluta. Així, amb relació a si la seva formació aspira a obtenir-la les properes eleccions generals, previstes per al març vinent, va indicar que amb un sistema electoral com el vigent “és molt complex tenir majories absolutes”.

I és que per disposar de la meitat més un dels consellers generals s’ha d’arribar gairebé al 50% dels vots a la llista nacional i al mateix temps guanyar també a la majoria de les parròquies. Tot i això, Serra va manifestar que “no és impossible” que es produeixi aquest escenari i que Demòcrates “ho ha d’intentar, com qualsevol altre partit que aspiri a governar”. És necessari, per tant, per assolir aquest objectiu, “anar amb opcions guanyadores” a totes les parròquies, amb unes candidatures “el més sòlides possibles”, segons Serra. En aquest sentit, el secretari general de Demòcrates va donar a entendre que inicialment intentaran negociar amb totes les forces polítiques, excepte amb les que tinguin una ideologia totalment diferent, recordant que “un vot de més fa que ho guanyis tot”, és a dir, els dos parlamentaris de la circumscripció parroquial.

D’aquesta manera, tot i que va assenyalar que encara és molt d’hora per determinar les possibles coalicions parroquials, sí que va donar algunes claus de quina pot ser l’estratègia del seu partit en aquest àmbit. En aquest sentit, els demòcrates se senten forts per presentar llista en solitari a Canillo, igual que passa a Encamp, tot i que aquí malgrat la bona feina portada a terme no es descarta que, si així ho decideix el comitè parroquial, hi pugui haver una coalició.

El partit taronja també se sent “fort” a Ordino, on segons Serra s’ha fet “una grandíssima feina” al capdavant del comú i el Govern, i a la Massana, on el pacte amb Ciutadans Compromesos ha donar bons resultats i hi ha una “dinàmica positiva” perquè es pugui repetir. “Constato que a la Massana hi ha hagut una bona entesa programàtica i pel que fa a les persones”, va afirmar.

Pel que fa a Andorra la Vella i a Escaldes-Engordany, Serra no va aclarir si prefereixen una entesa amb Liberals o amb Acció, la nova opció política sorgida dels anteriors, ja que amb tots dos sectors s’ha treballat i es continua treballant bé en la legislatura encara inacabada. Segons Serra, la intenció de Demòcrates, davant les pròximes eleccions generals, és assolir les coalicions “més favorables” per als seus interessos, i en aquesta línia quant al cas concret de la capital, a les negociacions s’hi inclourà Progressistes-SDP. I, finalment, pel que fa a Sant Julià de Lòria, els demòcrates donen per fet que ho tenen molt difícil davant de terceravia, tot i que volen presentar una llista en solitari i troben que aquesta formació no s’ha consolidat a nivell de tot el país, motiu pel qual Serra el va qualificar de “regional”. En l’àmbit nacional, Serra va considerar que es pot repetir un govern de coalició si no hi ha una majoria absoluta, ja que s’ha demostrat durant quatre anys que aquesta fórmula ha aportat “estabilitat” i no hi ha hagut “polèmiques majors”, al temps que s’ha treballat “amb certa normalitat” i “amb lleialtat”. El cert, però, és que el pacte podria ser tant amb Liberals com amb Acció, o almenys Demòcrates no es decanta, de moment, per l’un o per l’altre.

Serra va explicar durant l’entrevista que creu que l’elector tindrà en compte a l’hora de votar sobretot la “bona feina” feta pel Govern “en la seva globalitat”, tot i que també es fixarà en la feina feta per cada ministre en la seva àrea respectiva. Amb relació a Conxita Marsol, actual cònsol d’Andorra la Vella, Demòcrates la vol “el més activa possible dins del partit” perquè “ha demostrat la seva vàlua. “Voldríem que digués que sí a tot el que li demani el partit”, va cloure Serra.

tracking