Diari TV - 'L'ÚLTIMA PARAULA'

Mortés acusa els contraris al projecte Grifols de fer “electoralisme”

El cònsol diu que “estan posant la por al cos dels ciutadans” i Armengol defensa que la gent ha de poder expressar “els seus neguits”

Josep Àngel Mortés i Jean Michel Armengol, als estudis de Diari TV, amb la periodista Lídia Raventós.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El cònsol d’Ordino, Josep Àngel Mortés, va acusa el moviment contrari al laboratori de Grifols de fer “electoralisme” i de “posar la por al cos dels ciutadans”. El mandatari va fer aquestes declaracions al programa de debat L’última paraula, de Diari TV, que es pot recuperar al web d’aquesta publicació. “A ningú se li escapa que estem pràcticament en campanya electoral. Penso que el projecte s’està utilitzant d’una manera electoralista”, va afirmar el cònsol major durant el cara a cara amb el conseller de la minoria Jean-Michel Armengol, del grup de Movem Ordino.

“No es tracta de fer por a la gent, sinó al contrari: donar-li informació perquè estigui més tranquil·la. Si el projecte és viable i tan bo per al desenvolupament de la parròquia i del país, es mereix que la gent pugui expressar-hi els seus neguits, perquè n’hi ha molts”. Així de contundent va ser la resposta d’Armengol a les acusacions de Mortés.

El conseller de la minoria va obrir el debat defensant el canvi de posicionament de Movem Ordino respecte del laboratori de la multinacional farmacèutica catalana. Des que Armengol va rellevar en el càrrec Sandra Tudó fa poc més d’un mes, el grup polític comunal ha fet un gir de 180 graus en aquest sentit. Després d’analitzar tota la documentació sobre el projecte, va assenyalar el conseller, “ens va semblar important poder fer una consulta popular” per “avisar sobre les condicions de l’acord” que el Govern va signar amb Grifols.

Mortés va aprofitar els primers minuts que va concedir-li la moderadora del debat, Lídia Raventós, per furgar en el gir polític recent de Movem Ordino. De seguida va fer-se evident que el cònsol major ordinenc havia regirat l’hemeroteca per demostrar un canvi de posicionament que l’ha deixat “sorprès”. El mandatari va començar a llegir un plec de fulls que tenia sobre la taula. Els documents recollien diverses declaracions públiques de Tudó en què l’exconsellera celebrava, entre altres coses, que “una multinacional farmacèutica tan important com Grifols s’hagi interessat per desenvolupar un projecte a Ordino”.

El gros de les crítiques d’Armengol al laboratori va centrar-se en les condicions de l’acord entre el Govern i Grifols per construir un centre d’investigació en immunologia als terrenys del Prat de la Farga. Concretament, el representant de Movem Ordino va criticar que l’executiu estigui disposat a cedir l’ús de 36.000 metres quadrats a la multinacional farmacèutica per un període de 25 anys i sense cobrar cap compensació a canvi. “Per a una empresa privada, les condicions d’aquest acord són un regal. Si no hi està d’acord, és que no tenim la mateixa concepció de què és un regal”, va afirmar. Mortés, per la seva part, va negar que s’hagi fet un regal a Grifols: “Quan fas una concessió, com és el cas, no estàs regalant res. El terreny continuarà sent de Govern. L’edifici que hi haurà bastit a sobre continuarà sent propietat de Govern. Jo penso que això és important deixar-ho clar.”

L’argument principal que Mortés va utilitzar per defensar la instal·lació del centre de recerca de Grifols a la parròquia va posar el focus en les oportunitats de diversificació econòmica que obre el projecte. “Necessitem generar activitat més enllà del turisme”, va recordar el cònsol major.

Armengol i l’altre conseller de la minoria al comú, Enric Dolsa, del grup de X’Ordino, organitzen avui a dos quarts de nou del vespre al Centre de Congressos d’Ordino una reunió pública per informar la població dels “riscos” que suposa l’obertura del laboratori en terrenys de la parròquia. El conseller de Movem Ordino va assegurar que hi ha “neguit” entre els ordinencs pel projecte perquè “no s’acaba d’entendre”. Mortés va confirmar que no assistirà a la reunió.

tracking