Reportatge

Provocar-se lesions al pati

Salta les alarmes en un centre de l’Escola andorrana en què els alumnes juguen a provocar-se ferides a les mans utilitzant monedes d’un o dos euros.

El pati d'un centre educatiu del Principat.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un joc que incita els adolescents a provocar-se lesions ha fet saltar les alarmes en un centre de l’Escola andorrana. Segons explica una de les alumnes del centre al Diari, el joc consisteix a llançar una moneda a l’aire, d’un o dos euros, i intentar agafar-la entre els dits. “Si no l’agafes has de posar la mà a sobre de la taula i amb la mateixa moneda et comencen a donar cops als artells”, detalla la jove. Molts dels seus companys, ja tenen les mans plenes de ferides a causa del joc.

Aquest perillós repte no és res nou d’aquest any. El curs passat hi jugaven alguns alumnes, però ha estat aquest que la situació ha empitjorat i ja és alarmant el nombre de joves d’entre 14 i 17 anys que participen en aquestes pràctiques. Normalment, els estudiants juguen a l’hora de l’esbarjo, un dels únics moments en què poden escapar de la mirada del professorat, i ho fan en unes taules de ping-pong que hi ha al pati del centre educatiu.

“No hi ha cap noia que ho faci, només els nois”, puntualitza l’adolescent. En aquest sentit, afegeix que alguns dels seus companys sembla que ho fan perquè es diverteixen, tot i que ella no pot entendre “com pot resultar divertit això”. En canvi, altres ho fan per pressió social, per tal de sentir-se part del grup popular: “Com que els guais hi juguen, molts nens també volen jugar.”

Segons declara el testimoni, no hi ha indicis que els professors tinguin cap constància que els seus alumnes realitzen aquesta perillosa pràctica en horari lectiu i, per tant, no s’ha pres cap mesura excepcional. Així mateix, de moment només hi ha un centre de l’Escola andorrana on es portin a terme aquests reptes destinats a provocar-se lesions, però no es descarta que puguin sortir a la llum altres casos després d’aquest. De fet, aquest joc en recorda d’altres de similars com l’Abecedari del Diable, que es va fer conegut fa anys a països com Espanya i França.

ALTRES CASOS

L’Abecedari del Diable consisteix a gratar el dors de la mà d’un company mentre aquest recita paraules que comencin per cada lletra de l’abecedari. Com més tarda a recitar totes aquestes paraules major és la ferida. Després hi ha altres reptes més greus que, fins i tot, inciten al suïcidi.

La premsa espanyola treu a la llum cada any notícies de reptes escolars que acaben en lesions i al país ja és una constant. Tot i que aquest és el primer cas detectat arreu del Principat, igualment llança una alerta sobre quin és el comportament dels adolescents i les alarmants pràctiques que es posen de moda.

tracking