augment de sous

Sense acord entre patronal i sindicats sobre els salaris

CEA i USdA donen per tancades les negociacions en mantenir cadascuna de les parts les posicions ja expressades anteriorment

La reunió del Consell Econòmic i Social (CES) que va tenir lloc ahir a la tarda.SFGA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Les converses al Consell Econòmic i Social (CES) al voltant de la pujada salarial per a l’any vinent es van donar ahir per acabades amb un fracàs rotund, i això malgrat que encara s’hi preveu una nova reunió per a dimarts vinent. I és que de les manifestacions de les dues parts, sindicat i patronal, a la sortida de la reunió es dedueix que el diàleg està pràcticament tancat, ja que cadascuna d’elles no es mou del seu posicionament, i d’aquesta manera haurà de ser el Govern qui fixi per llei aquest increment. En aquest sentit, el cap de l’executiu, Xavier Espot, va indicar ahir que la proposta que s’elabori es portarà al CES perquè els seus integrants puguin expressar la seva opinió. “Com que no hi ha acord haurem de començar a posar fil a l’agulla”, va assenyalar Espot.

Durant la reunió d’ahir la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) va acceptar un augment dels sous del 7%, similar al que es preveu per a l’índex de preus de consum (IPC), en acabar l’any, però seria només per al salari mínim, mentre que la resta quedaria congelat o serien les empreses les que individualment decidirien quins són els increments que aplicarien. A l’anterior trobada, la CEA només es va mostrar favorable a un increment màxim del 5% per al salari mínim. “Nosaltres defensem que siguin les empreses les que marquin els increments salarials que considerin oportuns”, va explicar Sònia Yebra, presidenta de l’Eix Central, acompanyada del president de la CEA, Gerard Cadena, en acabar la trobada. I és que, segons va exposar Yebra, les empreses estan en aquest moment en una situació de molta “incertesa”, “no només pel que fa a costos salarials, sinó també quant a despeses en transport i matèries primeres, i no podem apostar per increments a quatre any sense saber com estarem el 2023 i el 2024”. La CEA manté, a més, segons va afegir Yebra, que no pot arribar a convenis sectorials perquè no hi ha sindicats constituïts que representin almenys el 20% dels treballadors com, per exemple, en l’àmbit del comerç.

Per la seva banda, la Unió Sindical d’Andorra (USdA) es va mantenir en la seva posició que la pujada de sous sigui per a tot­hom a raó d’un 5% anual en cadascun dels propers quatre exercicis, que faria un total del 20%. A més, el sindicat va continuar defensant que hi hagi una tretzena paga amb l’objectiu de minvar el diferencial que s’ha generat en els últims mesos entre els salaris i el cost de la vida.

El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va culpar la CEA, de la qual va dir que no s’havia mogut ni un àpex de seu posicionament, del fet que no s’hagi pogut assolir finalment una entesa. “La patronal continua insistint que els treballadors estan ben pagats i que no han patit una pèrdua del poder adquisitiu”, va explicar Ubach. El dirigent de l’USdA va aprofitar també per carregar de nou contra Govern, ja que, segons va recalcar, “han estat les polítiques neoliberals de Demòcrates” les que han portat a l’actual situació dels treballadors i de la classe mitjana del país. Per aquesta raó, va indicar que el millor que pot fer el cap de Govern “és convocar les eleccions al més aviat possible”. “Espero que el Govern escolti i no faci com fins ara, que no ha escoltat gens”, va emfasitzar Ubach. A més, el dirigent de l’USdA va anunciar una mobilització dels treballadors convocant-los a una manifestació en cas que no estiguin d’acord amb l’augment salarial que fixi finalment el Govern, que es preveu per a la setmana vinent. En la propera reunió del CES el Govern donarà a conèixer una proposta per al cas que es produeixin possibles talls de l’electricitat a causa de la crisi energètica. Una situació com aquesta obligaria a tancar les empreses i, per tant, es tracta de veure com i qui pagaria als treballadors durant aquest espai de temps.

El president del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, per la seva banda, va opinar que l’absència d’acord entre els interlocutors socials i l’establiment per part del Govern de la pujada salarial suposarà un major empobriment de les famílies que tenen un salari superior al mínim, que perdran poder adquisitiu.

tracking