cost de la vida
Els salaris es revisaran fins als 4.000 euros
Govern proposa una pujada del 7% per a salaris de fins a 1.400 euros i gradual, a raó del -0,5% cada 200 euros
Revisió salarial fins als 4.000 euros l’any vinent. Aquesta és la proposta que ha presentat el Govern a sindicats i patronal davant de la incapacitat dels agents econòmics i socials per arribar a una entesa. En concret, la proposta del Govern preveu un increment del 7% en el salari mínim i fins als 1.400 euros, i de manera gradual, rebaixant l’augment un 0,5% cada 200 euros, fins als 4.000, segons va explicar ahir el ministre portaveu, Eric Jover, a la roda de premsa posterior al consell de ministres. D’aquesta manera, els salaris d’entre 1.200 i 1.400 euros mensuals s’incrementaran un 7%; d’entre 1.400 i 1.600, un 6,5%; d’entre 1.600 i 1.800, un 6%, i així progressivament fins arribar a l’última franja, d’entre 3.800 i 4.000, en la qual la pujada serà del 0,5%. Els percentatges s’han escollit en funció de l’IPC amb el qual es fan les previsions de tancament d’any, que, tot i encara no saber-se del cert, es creu que estaran entre les previsions de l’FMI, un 5,3%, i les dades dels darrers mesos, que situen la inflació prop del 7%.
El ministre portaveu va voler deixar clar que la proposta encara pot patir canvis si sindicats i patronal, que van rebre el document ahir a la tarda, arriben a un acord per fer-hi modificacions. En aquest sentit, Jover va indicar que “hem forçat reunions entre sindicats i patronal per trobar una solució que no fos bona per a cap de les dues parts però assumible per totes dues, però no ha estat possible i per això el Govern pren la decisió de presentar aquesta proposta”. Amb tot, Jover va afegir que “no és definitiva” perquè abans es vol fer una nova reunió amb els agents econòmics i socials per conèixer la seva opinió. “Fem aquesta proposta però ho deixem tot obert per si sindicats i patronal volen fer aportacions de manera consensuada sobre la base d’aquest document”, va indicar Jover. L’executiu està obert a estudiar una proposta diferent sempre que compti amb el compromís de les dues parts negociadores.
En cas, però, que les posicions, segueixin molt allunyades –com tot apunta que passarà–, “el Govern prendrà la decisió de manera unilateral perquè el calendari ja és molt just i no valdria la pena esperar”. Sí que es forçarà el calendari si, pel contrari, “hi ha senyals d’apropament” en el marc del Consell Econòmic i Social. Fins ara, sindicats i patronal s’han mantingut ferms en la seva posició inicial i únicament hi ha hagut un apropament per part de la CEA pel que fa a la pujada del salari mínim, però no de la resta de nòmines, així que tot fa pensar que no hi haurà novetats. Govern els ha deixat marge per treballar-hi fins a la setmana que ve.
El ministre va afirmar que “Govern no està content de fer propostes unilateralment”, però vista la falta d’acord “no hem defugit les nostres responsabilitats”. En aquest sentit, Jover va considerar que amb la mesura el Govern “minimitza la possible bretxa” entre el sector públic –el qual sí que tindrà un augment del 7%– i el privat, “perquè en altres moments el Govern només definia el salari mínim i ara intervindrà en les altres franges”.
PROPOSTA
1. Increment del 7% del sou mínim fins als 1.400 euros
El Govern proposa aplicar el total de l’IPC, que es calcula que serà del 7%, als salaris que vagin des del mínim fins als 1.400 euros mensuals.
2. Cada 200 euros el percentatge cau un 0,5%
L’increment anirà descendint un 0,5% per cada 200 euros. Així, de 1.400 a 1.600 s’apujarà un 6,5%, de 1.600 a 1.800, un 6%, i així progressivament.
3. El topall es marcarà als 4.000 euros
L’executiu posa el topall als 4.000 euros, de manera que l’última franja que tindrà augment serà la dels 3.800 als 4.000 euros, amb un 0,5% de pujada.