REPORTATGE
Més que violència física
La violència de gènere és present a totes les societats però, a diferència del que sovint es creu, va més enllà de les agressions físiques visibles.
La violència de gènere no és només una violència física, també pot ser psicològica o econòmica, tot i que aquestes últimes no deixin lesions físiques evidents. Aquesta va ser una de les conclusions de la taula rodona que es va celebrar ahir amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones, que tindrà lloc demà. L’acte el va organitzar l’Associació de Dones d’Andorra (ADA) i hi van participar Elsa Rodríguez, psicòloga especialista en violència de gènere; Joan Escoter, psiquiatre clínic, i Dolors Aruñedo, agent de policia del grup de delictes contra les persones.
“No hi ha més casos de violència de gènere, sinó que cada vegada és més senzill detectar-los gràcies a una major consciència col·lectiva”, va afegir Aruñedo a aquesta primera reflexió, tot puntualitzant que encara queda molt treball per fer i que, actualment, només un 10% dels casos de violència es denuncien. En aquest sentit, els professionals van incidir en el fet que no hi ha un perfil concret de maltractador o de víctima; tothom pot ser-ho i no s’ha de caure en prejudicis. De fet, a la mateixa taula rodona hi va haver debat sobre aquest assumpte que va acabar amb la següent reflexió per part de la psicòloga especialista Rodríguez: “Els agressors no tenen cap malaltia mental. Són totalment conscients del que estan fent.”
Un altre aspecte en què van coincidir els tres experts va ser en el paper de l’educació per frenar futurs casos de violència de gènere. “Si un nen veu aquestes conductes en el seu entorn familiar, les normalitza. Si un nen es va tornant agressiu a l’escola amb els seus companys és probable que també ho faci en relacions futures”, va explicar Escoter. Tot i això, el psiquiatre va aclarir que la violència de gènere no es dona només en relacions de parella, també en grups d’amics, en àmbits laborals... Sobre aquest assumpte, Arueño va reflexionar sobre la normalització de les “microviolències” entre la població més jove. Com, per exemple, es normalitza controlar el mòbil de la parella, la seva vestimenta... Coincidint amb la idea que la violència de gènere no és només física, aquests comportaments són també violència.
Per finalitzar, Gemma Rial, vocal de l’ADA responsable de comunicació i moderadora de la taula, va proclamar que la violència de gènere és present a totes les societats i afecta “tot tipus de dona”. Sense importar l’edat, la nacionalitat o l’estatus. “Potser en un lloc tan petit com el nostre queda més amagada, però hem de ser conscients que la violència de gènere existeix”, va concloure Rial.