AFERS EXTERIORS

Ubach i Riba visiten Suècia per presentar el procés de l'Acord d'associació

La ministra i el secretari d'Estat han informat de l’evolució de les negociacions amb la UE al president de la Comissió parlamentària d'Afers Exteriors

Els dos mandataris s'han desplaçat aquest divendres a Estocolm, SuèciaGovern d'Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, s’han desplaçat aquest divendres a Estocolm, Suècia, en visita oficial amb la voluntat de refermar la cooperació ja existent entre Andorra i el país nòrdic –en el terreny bilateral, multilateral i Europeu– i compartir els temes vinculats a la negociació de l’Acord d’associació que estaran a l’agenda del primer semestre

de l’any vinent, especialment donat que Suècia assumirà la presidència de torn del Consell de la Unió Europea a partir de l’1 de gener del 2023, segons informa l'executiu en un comunicat.

Així, l'agenda de treball ha començat aquest matí amb la visita al Parlament suec on Ubach i Riba han estat rebuts pel president de la Comissió parlamentària d'Afers Exteriors, Aron Emilsson, amb qui han mantingutuna reunió i han pogut abordar la situació internacional marcada pel conflicte bèl·lic a Ucraïna. La ministra i el secretari d'Estat han informat Emilsson de l’estat de les negociacions amb la UE per tal d’assolir l’Acord d’associació, destacant la importància d’aquest per a Andorra.

La jornada a la capital sueca ha prosseguit amb una trobada de la delegació andorrana amb el ministre d’Afers Exteriors, Tobias Billström a qui Ubach i Riba han manifestat la voluntat que la futura presidència sueca al Consell de la UE tingui el compromís polític de continuar impulsant les negociacions d’Andorra per l’Acord d’associació. En aquest sentit, ambdós han demanat al ministreBillström que les incloguin dins les seves prioritats, tal com ja van fer les presidències anteriors de França i la República Txeca, segons destaca l'executiu.

A més, Govern assenyala que durant la reunió, que s'ha celebrat a la seu del ministeri d'Afers Exteriors suec, Ubach i Billströmhan coincidit en la importància de reforçar i promoure la cooperació entre els dos països, especialment en àmbits com ara l’economia, el turisme o la digitalització. En el terreny financer, Ubach ha plantejat la possibilitat de negociar un Conveni per eliminar la doble imposició (CDI) entre Andorra i Suècia. Així mateix, els dos homòlegs han pogut intercanviar impressions sobre el context mundial, determinat especialment per les repercussions del conflicte a Ucraïna.

La ministra i el secretari d’Estat han clos el desplaçament amb la visita a Vinnova, l’agència d’innovació sueca que contribueix a la implementació dels objectius de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, així com a la participació en els programes europeus en matèria

d’innovació. De fet, Maria Ubach i Landry Riba –que s’han trobat amb el cap del departament de Cooperació Inteernacional, Fredrik Friberg– han pogut conèixer deprimera mà com Vinnova implementa l’Agenda 2030 i han expressat la possibilitat de compartir sinergies amb Andorra Recerca i Innovació (ARI).

tracking