afers socials

El 61% de les víctimes de violència de gènere no denuncien

Les entitats per a la igualtat defensen que el més important és que les dones estiguin vinculades al servei d’atenció a les víctimes

EVOLUCIÓ DEL NOMBRE DE DONES ATESES

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El 61% de les víctimes de violència de gènere ateses des de principi d’any pel departament d’Afers Socials no han formalitzat una denúncia contra el seu agressor. Aquest és un dels resultats presentats ahir amb motiu del Dia internacional per a l’erradicació de la violència envers les dones, en una compareixença conduïda per la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, i la cap d’àrea de Polítiques d’Igualtat, Mireia Porras.

“És un tràmit complicat per a qualsevol dona”, va explicar Porras, tot puntualitzant que el més important és que les víctimes estiguin vinculades amb el servei d’atenció a les víctimes de violència de gènere (SAVVG), i que se’ls expliqui tot el que suposa denunciar. Així mateix, les dades d’enguany indiquen que més de la meitat de les dones víctimes de violència masclista han acudit als seus serveis per iniciativa pròpia, fet que demostra “una consolidació del sistema” i “una major consciència” de la problemàtica.

El departament d’Afers Socials ha atès, des del gener fins a l’octubre del 2022, 135 casos nous de víctimes de violència de gènere, una xifra superior a la del 2021, que va ser de 117 nous incidents. L’aspecte positiu, però, és que aquest any s’han tancat més casos de prevalença, és a dir, que estaven oberts des del 2021 i que aquest any s’han solucionat. Tot plegat, el nombre total d’incidents atesos durant el 2022 se situen en 286.

Pel que fa a la franja d’edat dels casos denunciats, la majoria corresponen a dones d’entre 40 i 51 anys. Tanmateix, les expertes alerten que cada cop més joves pateixen i exerceixen aquest tipus de violències, una mostra que “la violència encara està molt normalitzada a la nostra societat”, que van titllar de “patriarcal i masclista”.

VIOLÈNCIES INVISIBILITZADES

Tot i no deixar lesions físiques evidents en la majoria dels casos, hi ha altres formes de maltractament dins la violència de gènere a banda del físic. Per exemple, la violència econòmica, la psicològica o l’ambiental (aquesta última, menys coneguda, es dona quan l’agressor adopta conductes agressives com donar cops a la paret o cridar). En efecte, Porras va assenyalar que en tots els casos atesos pel servei d’atenció a les víctimes, l’única violència que sempre es dona és la psicològica. Ells han ofert seguiment psicològic a 124 dones aquest any.

Pel que fa a l’assetjament sexual, la cap de Polítiques d’Igualtat va advertir que es tracta d’una “dada esbiaixada” perquè, a més del tabú que l’envolta, “a moltes dones els costa identificar que pot existir dins de la parella”.

Per acabar, les expertes van referir-se als fills com a víctimes directes de la violència masclista. Des d’Afers Socials treballen amb ells i, a més, aquest any el Govern ha destinat prop de 150.000 euros a 59 famílies per cobrir les necessitats bàsiques, extraescolars específiques, cobertura sanitària i els processos de recuperació derivats d’aquesta situació com l’atenció psicològica… “Aquests ajuts són essencials perquè moltes vegades els homes no paguen la manutenció”, va concloure Porras.

Casos nous

EDAT DE LES DONES ATESES I DENÚNCIA

tracking