mesures contra la crisi
Govern forçarà les empreses a reduir el consum d'energia
Calvó reconeix que “encara no està generalitzada l’adhesió al pacte d’estalvi” i només hi ha 137 companyies inscrites al conveni
L’estratègia del Govern per aconseguir l’estalvi energètic va un pas més enllà. Com ja havia anunciat l’executiu en més d’una ocasió, la intenció inicial passava per intentar convèncer el sector econòmic perquè apliqués les mesures de forma voluntària. Un cop constatat que l’estalvi no s’està aplicant amb la força necessària, l’executiu treballa en el decret que convertirà el conveni “de bona voluntat” en una obligació per a totes les empreses.
Segons va explicar ahir la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, ara per ara només hi ha 137 empreses que s’han sumat al pacte d’estalvi energètic. “El que significa és que encara no està generalitzada aquesta adhesió al pacte d’estalvi”, va reconèixer ahir en un acte a Aixovall la ministra, que té la intenció de tornar-se a reunir amb el sector empresarial per avaluar la situació. De fet, Calvó va assegurar que “ara el que haurem de fer és començar a treballar el decret de mesures d’obligat compliment”. Un text legal, però, que la titular de Medi Ambient vol que sigui fruit d’un acord amb les associacions que ja han signat els convenis d’estalvi energètic. “Estem treballant amb les organitzacions en la possibilitat d’obrir determinades mesures i fer-les obligatòries”, va asseverar. Així, les mesures que s’aplicarien són les que ja s’han anat anunciant durant els darrers mesos i que passarien pel control de la temperatura dels locals o la reducció de les hores durant les quals es pot tenir l’enllumenat encès, entre d’altres.
UN NEGUIT DE FA TEMPS
Amb el decret el Govern arribarà a l’últim graó del seu pla per intentar aconseguir fer efectiu l’objectiu d’assolir un estalvi del 15%. Des de fa setmanes, l’executiu volia posar èmfasi que qualsevol gest podia servir per estalviar i que calia que aquestes mesures “calessin” en la ciutadania. Estalvi que, a més d’evitar possibles problemes de subministrament, també han de permetre esquivar nous increments en els preus de la llum. “Estalviant també reduïm la necessitat de seguir apujant tarifes”, va recordar Calvó en seu parlamentària. De fet, la ministra ja va assegurar que esperava que el text aprovat dijous passat pel Consell General, el qual permet la creació d’aquest decret per imposar mesures obligatòries, fos efectiu a partir del desembre vinent. Ahir, la ministra va recordar que la llei ja preveu els mecanismes de control per part del mateix Govern però també per part dels comuns, que tindran capacitat per aixecar acta i informar sobre possibles sancions.
Tanmateix, un dels neguits que el teixit empresarial ja va traslladar a l’executiu durant la negociació del conveni signat a mitjan octubre va ser que si les mesures no eren obligatòries es podria crear certa deslleialtat per part d’aquelles empreses que, de forma individual, decidissin no aplicar l’estalvi energètic. La presidenta de la Cambra de Comerç, Pilar Escaler, ja va remarcar que “el ministeri no voldria posar una sèrie de mesures obligatòries, sinó arribar a acords amb els sectors, però tot allò que sigui un pacte pot fer que alguna cosa s’escapi”. Mesos abans, a l’agost, el director de FEDA, Albert Moles, ja va avisar de la necessitat d’aplicar mesures d’estalvi energètic efectives per evitar els talls de llum puntuals que es poden produir durant aquest hivern. De fet, Moles va demanar a les empreses que se sumessin a les mesures d’estalvi perquè “això que és bo per a elles i que es pot aconseguir amb petits gestos [evitar interrupcions en el subministrament o una pujada de preus més forta] no es perdi perquè no fan la seva part”.
AIXOVALL JA TÉ UNA ESCULTURA PER POSAR EN VALOR EL RECICLATGE
Sant Julià de Lòria. El grup REFESA-LSR va presentar ahir una escultura, elaborada amb material reciclat, realitzada per Philippe Lavail. L’acte va comptar amb la presència de la ministra Calvó, que va remarcar la necessitat de seguir treballant per aconseguir recuperar el 65% dels residus que es produeixen. El cònsol, Josep Majoral, també hi va ser present.