REPORTATGE

Jutjat per dir “porronxo de mierda”

El Ministeri Fiscal acusa un entrenador de la Unió Esportiva Sant Julià d’insultar i agredir enmig d’un partit un tècnic del Futbol Club Lusitans i demana que se’l condemni a 15 mesos de presó.

La seu de la Justícia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Insultar i colpejar un entrenador del Futbol Club Lusitans podria costar 15 mesos de presó a un tècnic de la Unió Esportiva Sant Julià. Dels insults que suposadament li hauria proferit, com ara “hijo de puta”, només se’l jutja per un en concret: “porronxo de mierda”. El motiu és que aquesta forma despectiva de dirigir-se a una persona d’origen portuguès constitueix, a ulls del Ministeri Fiscal, un delicte major d’injúria pública proferida per raó d’origen i, per tant, una forma de discriminació.

Els fets que van arribar ahir al Tribunal de Corts haurien passat enmig d’un partit de futbol-7 de categoria benjamina que es va disputar el 16 de març del 2019 al Prat del Roure. L’FC Lusitans acabava de marcar un gol quan l’entrenador de la UE Sant Julià va envair l’àrea tècnica de l’equip contrari fins acostar-se molt a l’entrenador, tal com es veu a les imatges de vídeo. Tanmateix, la gravació no permet observar al detall què va passar després. Segons l’entrenador lusità, el de la UE Sant Julià li hauria picat l’esquena i, en girar-se, li hauria donat un cop de cap a l’ull dret, causant-li una vermellor, primer, i un bony, després. “Els nens acabaven de marcar un gol i estaven cantant a la banqueta. Em va dir que els tranquil·litzés perquè feien molt xivarri”, va manifestar durant la vista oral. Així mateix, va recordar que li va cridar “hijo de puta” i “porronxo de mierda”, dient-li que tornés al seu país mentre li aixecava el dit del mig de la mà. Segons va declarar la víctima, el cop li hauria ennuvolat la visió i va haver d’acudir a l’hospital perquè se li va inflar l’ull. Quan se li va preguntar què volia demanar en el judici, va contestar: “Em vaig sentir malament pels insults. El que més vull és que no torni a passar. Que els nens gaudeixin del futbol, perquè després alguns tenien por.”

En canvi, l’entrenador a qui s’acusa dels fets va negar haver insultat ni agredit el company d’origen portuguès. Ara bé, en el moment dels fets l’àrbitre, que va expulsar l’entrenador de la UE Sant Julià després de l’escena, va declarar que havia escoltat l’insult discriminatori. Ahir, més de tres anys després, no recordava amb exactitud les paraules que havia sentit.

Dels sis testimonis que la defensa va proposar, familiars de l’acusat i pares que seien a la grada el dia del partit, cap va escoltar l’insult en qüestió ni va veure l’agressió. Alguns, en canvi, van indicar que l’entrenador de l’FC Lusitans incitava els nens a increpar els de l’equip contrari i que l’entrenador s’havia acostat perquè aturessin la conducta.

Després d’escoltar les versions, l’acusació pública va considerar provat l’insult i l’agressió i va acusar l’entrenador de la UE Sant Julià d’un delicte major d’injúria pública per raó d’origen i d’un menor de lesions doloses, que van requerir assistència mèdica amb l’agreujant de reincidència, després que l’acusat ja hagués estat condemnat per un delicte de lesions doloses el 2016, sense haver pagat la multa. Així, va demanar que se li imposin 15 mesos de presó condicionada al pagament de la responsabilitat civil, que es tracta de 105,13 euros a pagar a la CASS, mentre que a la víctima li hauria d’abonar 35,04 euros de despeses a urgències i 6,50 euros per despeses en medicaments. Així mateix, va sol·licitar que se li imposi una multa de 2.000 euros.

Per la seva banda, la defensa va demanar l’absolució al·legant el benefici del dubte. La raó és que mentre la víctima i l’informe policial assenyalen que l’agressió va ser a l’ull dret, l’informe mèdic apunta l’esquerre i, de fet, es va processar l’acusat per una lesió a aquest segon ull. La fiscal ho va atribuir a un “encadenat d’error material”, però la defensa va apuntar que crea “indefensió”. Pel que fa als insults, va argumentar que no s’havien acreditat.

tracking