campanya al prat del roure

Donació de sang (i de medul·la òssia)

El registre voreja els 400 inscrits i des d’avui fins dimecres es buscarà sumar-ne més

Cristina Pérez, a l'exterior de l'hospital.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La Creu Roja organitza, des d’avui fins dimecres, la darrera col·lecta de sang de l’any al Prat del Roure (de les 11 h a les 14 h i de les 16 h a les 20 h). Novament, a l’objectiu de sumar més donacions de sang s’afegeix el d’augmentar el registre de donants de medul·la òssia, actiu a Andorra des de fa aproximadament un any i mig i que ja voreja els 400 inscrits. La coordinadora del punt d’atenció al donant, Cristina Pérez, va explicar que les col·lectes de sang són una oportunitat perquè “som allà presencialment i a tota persona que tingui el perfil li ho proposem, i la resposta sempre és molt positiva”. Cal recordar que la limitació més destacada és l’edat: únicament poden ser donants persones de 18 a 40 anys. El resultat d’aquesta presència allà on acudeixen les persones que volen donar sang ho exemplifica Pérez amb dades: “si normalment hi ha una mitjana de dues a quatre inscripcions mensuals al portal, en les campanyes [de recollida de sang] en què hem participat fem una mitjana de 33”.

Poder parlar directament amb la persona ajuda, a més, a esvair dubtes sobre una donació que sovint es confon. “La gent es pensa que està relacionat amb la medul·la espinal, amb l’esquena, i la donació de medul·la òssia consisteix a donar cèl·lules mare que es generen al moll de l’os”, va exposar Pérez. De fet, continua, la donació també ha evolucionat i el que abans era una punció òssia més aparatosa ara, en una proporció important de casos, es pot resoldre amb una extracció per via perifèrica, d’un vas del braç, després de seguir durant sis dies un tractament que ajuda que les cèl·lules mare passin al torrent sanguini.

Aquest és, però, el procés final, al qual molts donants no s’hauran de sotmetre mai. Des que Andorra va posar en marxa el seu propi registre, només dues persones han estat cridades a fer el que se’n diu tipatge confirmatori, una extracció de sang més completa, després que se’n constatés la possible compatibilitat amb una persona que requeria una donació. Però finalment no van ser els donants finals. “Quan es fan tipatges confirmatoris en recerca d’un possible donant per a un receptor en busquen diversos i quan es fan les analítiques s’escull el que és més afí o compatible”, explica la coordinadora del punt d’atenció al donant i llevadora de l’hospital. Cap d’aquestes dues persones no ho va ser.

Per inscriure’s al registre només cal sotmetre’s al que se’n diu tipatge inicial, que és la resposta d’un qüestionari mèdic i l’extracció d’un tub de sang que s’analitza al banc de sang i teixits de Catalunya per verificar que és un donant apte. Ara mateix hi ha 395 donants acceptats i 7 més de pendents de la validació d’aquest tipatge. Tots els inscrits seran donants actius fins als 60 anys en un registre que cerca compatibilitats a escala mundial. Però Pérez afirma que no es tracta d’un compromís que obligui sempre. Si en el moment en què es requereix a la persona de fer un tipatge confirmatori, no pot o no vol per qüestions personals, no té cap obligació de fer-ho. “Es consent cedir dades i fer part del registre, però cada vegada que s’hagi de fer un nou pas es demanarà un consentiment”, explica Pérez.

La mitjana d’edat dels inscrits al registre és de 31,5 anys i dos de cada tres són dones. La valoració de la resposta de la població és “molt positiva” i, de fet, ja hi havia donants del país abans que Andorra formalitzés la col·laboració com a país. En tot cas, l’objectiu és anar sumant.

tracking