Diari TV

Concòrdia vol legalitzar l'avortament i reduir els anys per a la nacionalitat

Concòrdia es marca l’objectiu d’entrar al Consell i posa reserves a l’acord amb Europa

Cerni Escalé al programa 'Parlem-ne', de Diari TV.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Un dels nous partits polítics del Principat comença a detallar el seu programa polític. El cap de llista de Concòrdia, Cerni Escalé, va passar ahir pel programa Parlem-ne, de Diari TV, i va defensar que cal “legislar l’avortament”. De fet, Escalé va assegurar que cal fer-ho en la propera legislatura. Això sí, va plantejar que aquest “pas endavant en un dret fonamental de les dones” ha de ser compatible amb el manteniment del Coprincipat. Escalé va argumentar que aquests dos elements serien compatibles gràcies als gestos que s’estan fent des del Vaticà, que busquen separar la doctrina eclesiàstica dels aspectes més polítics, així com al fet que s’ha de produir un relleu pel que fa al Copríncep episcopal. “Que la dona tingui el dret a interrompre voluntàriament l’embaràs és important; entenent també que el fet de regular-ho pot afectar el Copríncep episcopal”, va asseverar el cap de llista, que va demanar marcar un termini i fer “passes decidides” per regular aquesta qüestió.

No va ser, però, l’única qüestió en què Escalé va començar a concretar el programa polític de Concòrdia –encara pendent de ser debatut i aprovat per l’assemblea de la formació–. “Potser hem d’integrar més les persones immigrants”, va assegurar Escalé, que va plantejar que el català sigui un requisit obligatori per renovar el permís de residència. Al mateix temps, va defensar la necessitat de rebaixar els anys per aconseguir la nacionalitat amb l’objectiu de garantir “els drets polítics” dels immigrants com a element cohesionador. De fet, bona part del discurs de la formació es basa, per les paraules d’Escalé al llarg de l’entrevista, a trencar “amb un model poc integratiu”, reforçat, segons el nou partit, per l’arribada d’inversió estrangera que ha disparat els preus de l’habitatge. En aquest sentit, el candidat a cap de Govern va carregar durament contra el model urbanístic plantejat per DA i va apuntar que des de Concòrdia s’aposta per frenar la inversió estrangera que busqui construir al país. “Cal limitar de forma molt severa la inversió estrangera en immobles, això ha estat el que ha inflat els preus”, va asseverar Escalé, que va arribar a afirmar que “la llavor de la crisi de l’habitatge és la inversió estrangera”. Encara en matèria de construcció, Escalé va criticar l’actual Llei del sòl i va defensar que cal una modificació per evitar que es pugui construir en qualsevol terreny privat, també apostant per un major percentatge de cessió quan es construeixi.

Un altre dels elements centrals del discurs de la nova formació assembleària és el recel que genera l’actual acord d’associació amb la Unió Europea. Així, Escalé va plantejar que “no és l’única via” perquè el mercat andorrà pugui evolucionar cap al futur, mentre que va recordar que un pacte amb Europa suposaria una pèrdua de sobirania. “La pregunta important és si ens interessa l’acord”, va asseverar Escalé, que va sentenciar que sí, però “només si certes qüestions es respecten”. A més, va deixar clar que cal protegir les empreses del Principat davant de l’entrada de noves companyies més potents per evitar “la desandorranització del mercat”.

Per últim, Escalé també va abordar elements com la fiscalitat, la qual s’ha de mantenir baixa però amb una revisió d’algunes figures impositives com ara l’IRPF o l’impost de societats. Per al nou líder, la clau passa per “canviar el règim de deduccions” per assegurar que les empreses paguin un mínim.

ENTRAR AL CONSELL GENERAL

Pel que fa a les perspectives electorals, la nova formació (que no es posiciona “formalment” en l’eix esquerra-dreta) consideraria un “èxit” aconseguir representació parlamentària i, encara més, assolir tres consellers per tenir grup parlamentari propi. Escalé va defensar que, en la seva opinió, Concòrdia ha d’anar en solitari a la llista nacional, però també a les llistes territorials, perquè l’objectiu del partit és consolidar-se i “sobreviure” a les properes eleccions. Escalé va reconèixer “afinitat”, tant personal com ideològica, amb Rosa Gili i va descartar pactes amb DA.

PROPOSTES DE CONCÒRDIA

-Inversió estrangera

Consideren que ha estat la clau per la qual el mercat immobiliari s’ha disparat en els darrers anys. Defensen “limitar molt severament” la inversió de forans en béns immobiliaris.

-Nacionalitat

Escalé va plantejar rebaixar els anys necessaris de residència per a l’obtenció de la nacionalitat i garantir els drets polítics de les persones immigrants.

-Interrupció de l’embaràs

Concòrdia aposta per regular l’avortament. Escalé va defensar que és una qüestió de drets fonamentals de les dones i que cal fer “passes decidides” per legalitzar l’avortament. A més, consideren que és una qüestió que caldria abordar durant la propera legislatura. Alhora, defensen que cal mantenir el Coprincipat, el qual hauria de ser compatible amb una legalització de la interrupció voluntària de l’embaràs.

-Llei del sòl

Modificar la Llei del sòl per evitar que, com succeeix actualment, es pugui construir en qualsevol terreny privat, així com ampliar el percentatge de cessió que s’haurà de fer.

-Català

Obligació de parlar la llengua oficial per poder renovar el permís de residència com a mesura per garantir que els immigrants s’integrin a la societat.

-Fiscalitat

Si bé volen mantenir un sistema impositiu com l’actual, sí que van reconèixer que cal modificar el sistema de deduccions de l’impost de societats perquè les empreses paguin més.

-Acord d’associació

Mostren escepticisme davant l’acord d’associació amb la Unió Europea perquè consideren que “no és l’única manera” que té el mercat andorrà per seguir endavant. Consideren que cal mantenir “línies vermelles” que permetin al Principat “protegir-se” d’empreses estrangeres que puguin acabar absorbint el mercat del país. Tanmateix, Escalé va defensar que “cal seguir negociant” per trobar un “encaix”.

tracking