El preu mitjà de les hipoteques arriba als 574.437 euros

Els economistes apunten que és un símptoma dels habitatges que es construeixen

Operaris de la construcció treballant.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El preu mitjà de les hipoteques noves del primer semestre del 2022 es dispara fins als 574.437 euros. En total, des del gener fins al juny d’enguany els bancs van donar 439 hipoteques per un valor total de 252,2 milions d’euros. D’aquestes, 372 –un 84,7%– van ser per a ús residencial, mentre que 67 van atorgar-se per a d’altres usos com hotels, locals o promocions i terrenys, segons va detallar ahir el departament d’Estadística.

Cal tenir en compte que durant tot l’any 2021 es van atorgar un total de 884 hipoteques, que van tenir un valor de 317,5 milions d’euros. De fet, el preu mitjà per hipoteca per a tot l’exercici de l’any passat es va situar en els 359.159 euros. Això suposa que en el que portem d’any el preu mitjà s’ha incrementat un 59,9% en comparació amb el total del 2021. Un increment que per al degà del Col·legi d’Economistes, Eduard Jordi, respon a la tipologia d’immobles que s’estan construint al país i al model urbanístic. Si bé Jordi va recordar que hi pot haver alguna hipoteca d’un valor molt important que hagi pogut distorsionar lleugerament el preu mitjà, “sí que salta a la vista que si el preu mitjà està en aquest valor poca gent pot accedir a comprar-se una propietat”. De fet, Jordi recorda que “els bancs només donen hipoteques a qui té una capacitat per retornar els diners”, motiu pel qual l’obtenció d’una hipoteca està directament vinculada a la capacitat adquisitiva d’una persona. “És evident que poca gent pot adquirir immobles pel volum d’aquestes hipoteques”, assevera el degà del Col·legi d’Economistes.

HIPOTEQUES A NACIONALS

D’altra banda, el departament d’Estadística també va destacar que dels 439 crèdits hipotecaris, 414 es van concedir a titulars nacionals. Això suposa un 94% del total, mentre que només 25 hipoteques van ser atorgades a persones estrangeres.

tracking