novetat a la plaça financera
Neix el primer banc digital amb transferències gratuïtes
L’entitat fa una aposta per fer-se més fort al mercat nacional amb una alternativa 3.0, Myandbank, que permet enviar diners gratuïtament a l’estranger
“És una mostra clara de la nostra aposta per Andorra. S’ha parlat que tenim molt negoci a fora i és veritat però queda clar que també apostem per Andorra.” Així presentava ahir el director general del grup Andbank, Carlos Aso, la segona marca del grup al Principat, Myandbank, una entitat el cent per cent digital que és la primera del país a permetre qui tingui compte a operar amb Bizum, el sistema per enviar o rebre diners a través del telèfon mòbil molt estès a Espanya, i que, a més, ofereix transferències gratuïtes (amb un màxim de 50.000 euros) a qualsevol país del món.
El grup bancari opta per la transformació digital i les solucions tecnològiques per guanyar pes en el mercat nacional després que la concentració del sector els hagi deixat en tercera i darrera posició amb un 12% de quota. L’objectiu és que el 2024 un de cada dos majors d’edat andorrans o residents al Principat –la població que podrà operar amb l’entitat– tingui compte a Myandbank. Són 30.000 usuaris en números rodons. I es volen clients i també dipòsits: la fita a assolir en aquest cas són 300 milions.
Com a banc el cent per cent digital no hi ha suport d’una oficina física. Hi haurà un número de telèfon al qual adreçar-se i també un correu electrònic, i el grup ha destinat un equip de professionals “per donar suport al creixement que esperem” de la nova proposta, va exposar la directora general adjunta de l’àrea d’estratègia i negoci d’Andbank, Marta Bravo. L’obertura del compte, per tant, s’haurà de fer de manera telemàtica i amb el mòbil, la tauleta o l’ordinador. Un procés dissenyat perquè es pugui culminar en “10 o 15 minuts”, va explicar. Aso va assenyalar que el procés incorpora els perceptius controls antiblanqueig i que no s’obrirà cap compte sospitós. L’app ja es trobava ahir disponible per a la descàrrega als dispositius Apple i Android.
Més enllà d’incorporar Bizum i transferències gratuïtes –Aso va destacar que “trenquem les regles que les transferències són molt cares a Andorra”– per atreure dipòsits, s’ofereix un compte remunerat a l’1% des d’un fins a 30.000 euros amb pagament d’interessos trimestral amb l’objectiu de captar estalviadors. Però no hi haurà quantia mínima necessària al compte, que podrà estar a zero, ni es carregarà cap comissió. No obstant això, ara per ara haurà de ser un segon compte perquè de moment no permet associar-hi una targeta de crèdit i, per tant, no es podrà usar per pagar per aquesta via ni tampoc per treure o ingressar diners des d’un caixer automàtic. Les transferències seran la manera de moure els diners. L’objectiu és anar incorporant serveis de manera progressiva.
L’ATERRATGE DE BIZUM
El popular sistema de rebuda i enviament de diners a través del telèfon mòbil s’incorpora als números andorrans associats a un compte Myandbank. Intercanvis dineraris que es podran fer entre telèfons andorrans i amb telèfons espanyols, malgrat que de moment amb algunes limitacions. El director general adjunt de l’àrea de tecnologia i operacions, Javier Planelles, va explicar que es tracta “d’una obertura de fronteres de Bizum” que permet ja la interconnexió amb el 75% dels usuaris d’entitats que ara mateix permeten operar amb mòbils internacionals. “Hi ha un 25% d’usuaris de bancs que no donen aquest servei i que estan en procés de fer-ho abans del primer trimestre de l’any que ve”, va comentar. El servei permet fer pagaments des de 50 cèntims fins a 500 euros, amb un límit de 1.200 euros al dia i 5.000 al mes.
Myandbank ha suposat una inversió de més d’un milió d’euros i ha suposat un “repte des del punt de vista tecnològic”, va destacar Planelles. Al seu torn, el CEO del grup bancari, Carlos Aso, va defensar que les facilitats operatives i el menor cost que ofereix també han de suposar que “residents que tenen compte a Espanya, a França, repatriïn els diners cap a Andorra” i que, per tant, “el pastís sigui més gran, amb més dipòsits, més clients, més activitats a la plaça”.
L’entitat ja està present a les xarxes socials amb perfils a Twitter i Instagram, des d’on s’anunciaran les novetats que vagi incorporant. Inversions i estalvis de Myandbank estan protegits pel Fons andorrà de garantia de dipòsits (Fagadi).