Mesures poder adquisitiu
Un 94% dels assalariats tindran augment de sou el 2023
El Govern tira endavant la revisió salarial fins als 4.000 euros bruts i l'augment de lloguers fins al 5%
El Govern aprovarà demà en consell de ministres la pujada del salari mínim un 7% per decret i un projecte de llei per incrementar els salaris fins als 4.000 euros bruts baixant un 0,5% de percentatge per cada tram de 200 euros a partir de la franja de 1.200-1.400 euros de la remuneració mínima, segons ha anunciat aquest migdia. La mesura prevista per al 2023 afectarà al 94% de la massa salarial, segons ha indicat el ministre d'Economia, Jordi Gallardo, i serà per a persones que fa més d'un any que estan a l'empresa. El cap de Govern, Xavier Espot, ha remarcat que el projecte de llei inclourà una disposició transitòria de recomanació a les empreses perquè l'augment de salaris sigui en totes les franges el mateix de l'IPC, que segons la previsió d'Estadística estarà al voltant del 7%, i ha manifestat que s'aprova una pujada obligatòria mínima per responsabilitat " i no que tothom faci el que vulgui". La pujada del 7% també s'aplicarà a les pensions de la CASS de jubilació, viduïtat i invalidesa inferiors al salar mínim i a les pensions de solidaritat i per a les persones amb discapacitat.
El cap de Govern ha ressaltat que les mesures s'adopten amb paràmetres objectius i d'interès general i de manera empírica amb la dada de la inflació i ha recalcat que les persones en situació més vulnerable són les que mereixen més atenció del Govern però que tothom mereix atenció perquè segons quines mesures s'apliquin hi pot haver menys capte. Xavier Espot hareivindicat que el salari mínim s'ha augmentat un 14,6% des del gener passat amb les revisions del gener i el maig passat i la que s'aplicarà al gener vinent. I la pujada és del 10,5% des del maig fins al gener del 2023. El cap de Govern ha recalcat que s'ha de tenir en compte que el context és difícil per al teixit productiu "que també està molt tocat" i per això ha assegurat que s'han previst mesures "valents però no podem anar a increments desbocats" i que l'efecte sigui pitjor i les empreses acabin fent acomiadaments.
Desacord dels agents socials
La patronal i els sindicats no han assolit cap acord sobre l’increment salarial en la reunió del Consell Econòmic i Social (CES) d'aquest matí. Mentre l’USdA ha insistit a demanar un increment del 5% de tots els salaris sostingut durant quatre anys i la implementació de la tretzena paga al final d’aquest període, la CEA només acceptava incrementar el salari mínim un 7% i que la resta de salaris fins el mitjà s’apugin entre un 4% i un 5%, en una negociació que s’hauria de fer al març del 2023 (aplicant l’increment de forma retroactiva) un cop ja es tinguin les dades definitives de l’IPC i s’hagi vist la seva evolució durant els primers mesos del proper any. Espot ha assenyalat que les postures dels agents socials han estat distants des del principi de les converses però ha incidit que aquesta negociació ha de servir de base per al diàleg social que s'ha d'establir al país.
Espot ha valorat la possibilitat que els sindicats convoquin mobilització per les mesures que adopti l'executiu i ha assegurat que no veu motius perquè es puguin convocar protestes per les pujades de salaris que s'han fixat.