ATENCIÓ SANITÀRIA
Clam perquè Govern aprovi el tercer pagador universal
Les representants dels assalariats a la CASS, els sindicats i el PS insten a implementar-lo ja i denuncien que haver d’avançar els diners obstaculitza l’accés a la salut
Les representants dels treballadors al consell d’administració de la CASS, Jacqueline Caubet i Montserrat Martínez Vecina, i l’agrupació sindical –que integren SAT, USdA i nou col·lectius de treballadors de la funció pública– són els signants de la demanda que ahir van fer arribar per escrit al cap de Govern reivindicant la generalització del tercer pagador per a tota la població i per a totes les prestacions sanitàries. Una demanda que van justificar perquè “al nostre país hi ha moltes persones que no es poden permetre avançar els diners de les prestacions mèdiques, ja que això els suposa no poder pagar altres despeses bàsiques com el lloguer i l’alimentació”. Després que Caubet, Martínez Vecina i els secretaris generals de l’USdA, Gabriel Ubach, i del Sipaag, Lluís Anguita, entreguessin l’escrit a l’edifici administratiu, el grup parlamentari socialdemòcrata s’expressava en termes similars en una roda de premsa en què va denunciar que l’executiu no hagi portat a terme la resolució aprovada pel Consell General l’1 de juliol perquè es posi en funcionament la figura del tercer pagador.
L’escrit sindical i de les integrants del consell d’administració de la CASS també es refereix a l’incompliment del requeriment parlamentari, ja que el tercer pagador només s’ha aprovat per als majors de 65 anys tot afectant “un nombre d’actes mèdics molt limitat”. “Ens han arribat molts casos d’assalariats que no poden permetre’s d’anar al metge, de pagar unes proves mèdiques, i pensem que això no es pot tolerar més”, va etzibar Caubet. La conseqüència, va continuar, és que “ara mateix el que s’està fent és posar en perill la salut de moltes persones que no acudeixen als metges ni es fan les intervencions o les proves que s’haurien de fer”.
Els socialdemòcrates
El president del PS, Pere López, acompanyat del conseller general Jordi Font, va acusar el cap de Govern, Xavier Espot, de “bloquejar” personalment la posada en pràctica de la proposta, aprovada per tota la cambra i, per tant, també amb els vots dels demòcrates. Els socialdemòcrates van insistir que porten anys demanant que es posi en marxa el tercer pagador a la seguretat social, que és encara més important amb l’augment del cost de la vida que s’ha produït els últims mesos. I és que, segons van indicar els parlamentaris del PS, són moltes les persones que no es poden permetre avançar els diners de les proves mèdiques que necessitarien i, per tant, decideixen no fer-les, fet que es converteix en un problema de salut. “És un sistema de salut que cada cop deixa fora més àmplies capes de la població”, va emfasitzar López.
Segons Font, a més, el Govern està argumentant amb “falsedats” contra aquesta figura perquè no és cert que suposi un increment dels costos, sinó que suposaria un estalvi perquè caldria fer menys pagaments.
Tampoc els representants dels treballadors consideren que hagi de suposar un increment de la despesa i afegeixen que aquesta és l’opinió de la mateixa CASS. “Al contrari, el fet de no anar al metge quan hi ha un problema de salut pot provocar que aquest problema de salut s’agreugi i sí que pot incrementar la despesa. La gent va al metge quan ho necessita, no hi va per plaer, per tant, no ha de suposar cap increment”, va asseverar Caubet.
El ministre
Preguntat per la qüestió en la roda de premsa posterior al consell de ministres, Albert Font va assegurar que s’arribarà al tercer pagador generalitzat però que no serà abans que es valori si suposa desviacions de la despesa sanitària. “Es procedirà per fases per poder fer-ho bé, perquè no hi hagi disparitats a nivell de consum”, va insistir. Fases que van arrencar a l’octubre amb la implantació per als majors de 65 anys –sense farmàcia i tampoc odontologia– i que continuaran a partir del 2 de gener quan hi entraran les persones amb discapacitat. El titular de la cartera de Salut va defensar que protegeixen els diners públics perquè “seria molt fàcil dir que sí, fer-ho sense mesures de precaució”, però que el Govern aposta per “fer-ho bé”.
Però més enllà de la data del gener per a les persones amb discapacitat no hi ha un calendari previst. Font va insistir que s’haurà de fer l’anàlisi amb les dades que aporti la CASS i que a partir dels resultats que s’obtinguin es decidiran els passos a seguir. “No hi ha un calendari previst però serà tan ràpid com es pugui”, va asseverar el ministre, que va mostrar-se d’acord que “és una cosa bona i necessària” que fa “la sanitat més accessible”.