Concòrdia vol limitar el nombre de pisos per a la inversió estrangera

El partit també aposta per aplicar mesures fiscals als pisos buits i elaborar el cadastre

El Raonador del ciutadà, Marc Vila, va estar entre els assistents a l'acte.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Llars a i per a Andorra va ser el títol de l’acte convocat per Concòrdia ahir al vespre al comú d’Escaldes-Engordany per donar a conèixer les seves propostes sobre la problemàtica de l’habitatge. Una de les accions en què treballa el partit, en espera que les propostes concretes siguin aprovades per l’assemblea, és la suspensió total o parcial, que podria ser de 18 mesos, de l’adquisició d’habitatges per inversors estrangers. Fins ara, segons les dades amb què compta la formació, des que es va aprovar la Llei d’inversió estrangera, l’any 2012, s’han permès totes les compres sol·licitades. A més, el partit considera que es podrien establir quotes concretes per als inversors estrangers que vulguin adquirir un habitatge al país, posar límits perquè no es pugui vendre l’immoble durant un període de temps o fixar mecanismes fiscals específics com, per exemple, incrementar l’ITP. “El problema principal és que l’habitatge ha esdevingut un actiu financer amb el qual s’ha especulat”, va asse­nyalar Cerni Escalé, el cap de la llista nacional de la formació.

Concòrdia troba que cal actuar amb la fiscalitat sobre els pisos buits, xifrats com a mínim en més de 6.000, i elaborar un cadastre perquè hi hagi publicitat sobre els habitatges i, per tant, es puguin regularitzar. D’altra banda, el partit defensa la reforma de la Llei del sòl, canviant el sistema de classificació actual per afavorir la preservació del patrimoni natural, amb un pla nacional d’infraestructures, que no tan sols tingui en compte les carreteres, i un parc d’habitatge públic, que tindria el seu origen en la cessió obligatòria als comuns. Finalment, i com a mesura a llarg termini, Concòrdia proposa un parc públic d’habitatges de compra, com l’existent en altres llocs com Luxemburg o Singapur, “a través del qual es podrien fer potser 1.000 pisos en una legislatura”, segons va explicar Martí Alay, tresorer.

L’acte només va comptar amb una trentena de persones, potser a causa de les conferències i activitats esportives convocades a la mateixa hora. “Té mèrit que hagueu vingut”, va dir Escalé als assistents. Entre els presents hi va haver el Raonador del ciutadà, Marc Vila, que va intervenir per pronunciar-se a favor de diverses iniciatives a la vegada per fer front a la problemàtica de l’habitatge. En aquest sentit, va considerar que una pot ser que una part de la població pugui viure a la Seu d’Urgell, que no s’ha de descartar “si es fa bé”. Sobre aquests possibilitat, però, Cerni Cairat va opinar que “anar a la Seu no ha de ser la resposta”, tenint en compte que també s’ha de buscar el benestar de les persones. Un dels assistents va acusar el Govern de fer “teatre” pel que fa a aquest àmbit “perquè les solucions han estat zero fins ara”.

tracking