Crida a usar la mascareta en aglomeracions

El ministre Font insta a “prevenir” davant de l’arribada de virus com el de la grip, que se sumen a la covid

Un jove amb mascareta al carrer.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Albert Font, va decidir comparèixer ahir en la roda de premsa posterior al consell de ministres per incidir en les recomanacions que el Govern està aplicant en matèria sanitària per prevenir l’expansió del coronavirus. Una compareixença incentivada per l’increment de casos que s’ha detectat en els darrers set dies. En concret, Salut va notificar ahir 255 nous positius i fins a 331 casos actius al país. Tanmateix, l’anunci més destacat del ministre va ser una nova defunció per covid. Segons va detallar Font, es tractava de la mort d’una dona d’edat avançada “amb fragilitat” per d’altres patologies que estava hospitalitzada a planta i que va comportar la defunció número 157 des de l’esclat de la pandèmia. “Malauradament hi ha un degoteig de defuncions i la ciutadania té molt assumit que aquestes malalties són perilloses”, va asseverar Font.

Davant de la situació, el titular de la cartera de Salut va tornar a reiterar la necessitat de prevenir amb les mesures ja conegudes de distanciament social o d’ús de la mascareta en moments o en espais on es poden produir aglomeracions, com podria ser el transport públic. “Això de sortir de casa sense la mascareta és una cosa que no recomanem, sempre l’hem de portar a la butxaca perquè és una prevenció que salva vides”, va remarcar Font, que, al mateix temps, va deixar clar que el país no es troba en una situació crítica ni “d’alarma”.

Arribada de la grip

D’altra banda, el ministre va apuntar que la situació actualment també s’ha complicat una mica més arran de l’arribada dels virus estacionals que generen problemes respiratoris, com pot ser la grip. “La grip és un enemic tant o més poderós que la covid; són dos virus que treballen conjuntament”, va remarcar el ministre, que va apuntar que els casos de grip, ara per ara, estan en un nivell similar als d’altres hiverns. “La grip per si sola no és un motiu d’hospitalització, sí que ho poden ser les conseqüències que comporta la grip, com ara pulmonies bastant fortes”, va explicar Font.

Per tot plegat, el titular de Salut va recordar que la campanya de vacunació per a la grip segueix oberta, especialment per a aquelles persones majors de seixanta anys o en situació de risc. Segons les dades de l’executiu, fins ara s’han vacunat de la grip 6.420 persones, mentre que la campanya corresponent a l’any passat es va acabar immunitzant unes 8.000. “Aquestes vacunes ens protegeixen i ho hem d’aprofitar”, va manifestar. En relació amb la quarta dosi de la vacuna contra la covid, Font va recordar que s’estan seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i que estan disponibles per als majors de seixanta anys.

De fet, tant el ministre de Salut com el ministre portaveu, Eric Jover, van fer èmfasi en el fet que s’acosta una temporada en què aquesta mena de virus van a l’alça. Així, Font va asseverar que “venen festes de Nadal, no volem posar obligatorietats però estem en temps de risc”. En aquest mateix sentit, els dos ministres van apuntar que ara per ara la situació no requereix mesures obligatòries, “però no ens tremolarà el pols si és necessari anar un pas més enllà”, va remarcar Jover. Així i tot, de moment l’executiu defensa que no s’està treballant en un pla de mesures obligatòries per a les festes de Nadal, tot i que les dades de les aigües residuals denoten un canvi de tendència en el nombre de contagis diaris. Font també va remarcar que no hi ha constància de cap cas greu de bronquiolitis infantil.

+

Quota d’immigració

El consell de ministres va aprovar ahir una nova quota d’immigració per a treballadors per compte propi. En concret, es van habilitar 250 noves autoritzacions.

Metges per a les pistes

L’executiu va aprovar tres decrets per exercir de metge generalista a les estacions d’esquí durant aquesta temporada. L’objectiu és poder atendre emergències a peu de pista.

Borsa per a interins

El ministeri d’Educació va informar de la convocatòria per accedir a la borsa de nou personal interí . El límit de presentació és el dia 30 de desembre d’enguany.

Increment de salari mínim

El consell de ministre va aprovar ahir el decret que incrementa de forma efectiva el salari mínim interprofessional un 7%. Durant el 2022, l’executiu ha apujat l’SMI un 10,9%.

tracking